Датите за изборите и разпускането на парламента са функции, следствие на оставката

Цачева: Считам, че Калин Христов е добра кандидатура за служебен премиер

Дата за изборите, дата за разпускането на 42-то Народно събрание, всички те са функции, следствие от един друг акт – подаването на оставката на кабинета „Орешарски”. Това каза в предаването „Здравей България” по Нова телевизия народният представител от ПП ГЕРБ Цецка Цачева.

На въпрос, кой трябва да е служебен министър и какъв трябва да е неговият профил тя отговори: „Това е от изключителна компетентност от държавния глава по Конституция. Мисля, че не са обсъждани имена във вчерашната консултация. Предстоят нови срещи, както беше заявено в позицията, преди сформиране на служебното правителство.” По думите й, това задължително ще стане след подаването на оставката на Пламен Орешарски.

Попитана, дали предложената кандидатура на Калин Христов за поста служебен премиер е удачна и дали профилът на служебния министър-председател трябва да е на финансист, Цачева отговори: „Счита се, в тази ситуация това е една удачна кандидатура, но пак повтарям, че това е изцяло по компетентността на президента. Ако има и подкрепа от повече политически сили, тогава нещата биха били по-спокойни”. Цецка Цачева обясни, че на този етап от позицията, с която излязоха политическите сили, няма имена и допълни, че всичко това е в един предварителен план. „Но по отношение на тази кандидатура, ако тя се излъчи и одобри от президента, считам, че това е една добра кандидатура”, каза още Цачева.