Нови опашки пред Първа Инвестиционна Банка


Офисите на Първа Инвестиционна Банка осъмнаха днес окупирани от вложители. Хората са дошли да теглят спестявания, въпреки че вече стана ясно, че банката е стабилна. Опашките пред бургаските офиси на ПИБ са доста големи. Не е изключено сред тълпата отново да има провокатори. От банката увериха, че плащанията ще вървят без никакъв проблем, докато всички които желаят не изтеглят пари.
Паника очевидно няма, но хората се тревожат за спестяванията си заради нагнетената обстановка. Всички са наясно, че влоговете до 200 хил.лв. са гарантирани.
От ПИБ увериха, че ще работят с нормално работно време, както и че банката разполага с достатъчно пари в брой, за да посрещне нуждите на своите клиенти. Могат да се теглят до 5000 лв., тъй като е без предварителна заявка.
Дали на опашките има провокатори, които нарочно всяват паника и клатят банковата система?
От тази сутрин се провежда масирана акция за задържането на лица, които в петък са участвали в създаването на опашки пред няколко банкови клона.
Съвместната акция е по нареждане на главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров и на директора на ДАНС Владимир Писанчев.
Службите имат точна информация, че в петък едни и същи лица са се редили многократно на опашки пред банки без дори да имат влогове в съответната финансова институция. Единственото нещо, което те са правили, когато дойде техният ред, е да питат какъв е лихвеният процент и кога е удобно да си открият банкова сметка.
Вече има арестувани общо пет души за разпространяване на злонамерени слухове срещу ПИБ. Четири от тях са били заловени в столицата, а един - в Русе.