Задържан е и инвестиционен посредник, атакувал банките (обзор)

Службите смятат, че в акцията срещу ПИБ са участвали и два сайта, единият от които бил за сензационни новини

Лицензиран инвестиционен посредник е организирал банковата атака, като създал мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, които на 26 и 27 юни изпратили стотици еднакви съобщения със съвети към хората да си теглят парите от сметките, съобщиха от ДАНС.

Агенти са претърсили в събота офиса на посредника и фирмите му, иззели са компютри и документи. Задържани са 2-ма души, които имали връзка с арестуваните вчера 4-ма софиянци, съобщи ДАНС.

Така задържаните общо за банковата атака станаха 7, но вчера бе освободен един от тях- Венцислав Ангелов-Чикагото, който бе прибран за писания във фейсбук и ютюб срещу банките и валутния борд.

Съучастник на заговорниците срещу Първа инвестиционна банка издал за подготвяната атака в ДАНС, съобщава “24 часа”.

“Предателят” бил мъж около 30 г., който бил добавен от свой приятел в общ чат. Там 50-ина души обсъждали атака срещу банката. Мъжът прочел съвсем бегло какво се готви, но се изплашил и моментално напуснал чата.

Притеснен от това, на което станал свидетел, той решил да уведоми ДАНС за готвената атака. Агенцията приела сериозно предупреждението, но то било доста непълно, тъй като човекът излязъл бързо от чата и не запомнил ключови детайли. Мъжът вероятно дори не е знаел за коя банка става въпрос, защото ДАНС не е предупреждавала ПИБ за атаката.

В петък от Първа инвестиционна банка бяха изтеглени 800 млн. лв., което е абсолютен рекорд за една финансова институция у нас.

Заговорниците имали добри технически познания. Организирали се във социалните мрежи и триели всяко съобщение. Идеята им дошла след кризата с Корпоративна търговска банка.

Службите имат точна информация от видеокамерите, че в петък едни и същи лица са се редили многократно на опашки пред различни клонове на ПИБ, без дори да имат влогове във финансовата институция. Единственото нещо, което правили, когато идвал техният ред, било да питат какъв е лихвеният процент и кога е удобно да си открият банкова сметка. Част от тях са повтаряли тези действия по няколко пъти в различни клонове.

ДАНС разполага с информация, че тези хора са били вербувани основно в столичния кв. “Люлин” срещу определено заплащане.

Разследващите разполагат със записи от охранителните камери пред клоновете на банките, на които се виждат лицата на подставените хора. Службите смятат, че в акцията срещу ПИБ са участвали и два сайта, единият от които бил за сензационни новини.