Няма да се поддадем на слухове, категорични са корпоративните клиенти на ПИБ

Манолов: Няма да има фалити

Бизнесът в цяла България застана зад Fibank (Първа инвестиционна банка) и обяви категорично, че и занапред ще продължава да си държи парите във финансовата институция и да работи с нея. Собственичката на 5-звездния хотел "ДАЛАС резиданс" до Варна Димитра Кръстева коментира, че работи с банката още от нейното основаване и не смята да се поддава на зловредните слухове.

"Аз банкирам с Fibank от много години и никога не съм имала проблеми. Това, което става сега, е нечестно. Сигурна съм, че тези интриги няма да навредят на банката. Жал ми е за тези хора, сред които и много пенсионери, които се поддават на паниката и си теглят влоговете. По този начин губят лихва, с която могат да си подпомогнат скромните пенсии. Тези слухове искат да разрушат България, но аз съм убедена, че народът има акъл в главата и няма да си изтегли парите". Доктор Максим Яков, шеф на частната родилна болница "Майчин дом" във Варна заяви за "Стандарт", че е спокоен, защото е убеден, че Fibank, с която работи от години, ще се стабилизира много бързо. "Не вярвам хората в България да допуснат това, което се случи през 1996-а", коментира д-р Яков. "Не искам на тези, които имат да връщат милиони, да им се получи сценарият и цяла България да страда. Нашият интерес е да проявим здрав разум, хората да спрат да теглят пари и всичко ще е наред", допълни той.

Друг корпоративен клиент на банката Иван Русенов от Пловдив си обяснява случилото се с ниската финансова и политическа култура на българите. "Това е целенасочено действие целящо разклащане на финансовото състояние на банки, които са българска собственост", коментира Русенов и продължи: "Това е удар отвън, който е непремерен. Националната банка и правителството реагираха бързо. Не мисля, че сценарият от 96-а ще се повтори, защото това ще върне страната ни с 20 години назад. Съветвам всички мои близки и приятели, които имат депозити в Fibank, да не изпадат в паника, а да приемат случващото се като някаква манипулация. Важно е да се знае и че депозити до 100 000 евро са защитени от българското и европейското законодателство. Клиент съм от 12 години на ПИБ и не бих се поддал на слуховете. Убеден съм, че на тези опашки е имало платени "клиенти", които да засилват тези слухове. Аз съм спокоен и знам, че за никой не е полезно някоя от българските и чуждите банки да пострада. Това няма как да стане. Надявам се, че в тази сложна политическа ситуация разумът ще надделее и политическите сили ще застанат срещу опита за дестабилизиране на банковата и финансовата стабилност на държавата ни".

Кметът на Банско Георги Икономов обяви, че ръководената от него община също ще си остане клиент на Fibank. "Аз вярвам на институциите. Дали да се поддадеш на паниката, както някои хора, и с това само да попречиш или да си по-спокоен и да действаш по-хладнокръвно. Ние избираме второто", коментира Икономов.

Банките са стабилни и добре капитализирани. Това обяви в Bulgaria On Air Бисер Манолов, представител на Асоциацията на банките във Фонда за гарантиране на влоговете. Само собственият ресурс на банките към момента е над 11 млрд. лева, категоричен беше Манолов.

Парите на хората в банките са гарантирани от държавата по европейско законодателство, обясни финансистът. Това, което трябва да се направи сега, е да се тушира паниката и това може да бъде направено от политиците, посочи Манолов.