Спирането на европрограмите се отразява директно на хората

В тежка ситуация трябва да се намерят хора, които ясно да поемат отговорност. Бившият премиер е доказал, че може да носи такава отговорност, заяви Йорданка Фандъкова

"В тежка ситуация трябва да се намерят хора, които ясно да поемат отговорност и да представят точна програма за действие. Това искат да чуят хората. Те имат нужда от успокоение, че някой знае точно какво трябва да се направи в държавата. Бившият премиер и председател на ГЕРБ е показал, че може да носи тази отговорност" - това заяви в интервю за 24 часа кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя призна, че няма много време да следи политическата ситуация в момента, тъй като има доста ангажименти с големите строителни обекти в града и проблемите, които се налага ежедневно да решава.

"Дневният ми ред е работата ми като кмет. Тя е достатъчно много и отговорна, за да коментирам каквото и да било друго", заяви Фандъкова.

"Политическата криза се отразява негативно на всички. Държавата и общините са много свързани и няма как кризата да не се отрази на икономиката на градовете. Обезпокоително е спирането на парите по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Изпълняваме сериозни проекти по тях. Договорите с управляващите органи и министерствата предполагат в тази ситуация изплащането на средствата да се поеме от националния бюджет. Очаквам това да се случи. Бившият екоминистър пое такъв ангажимент. Това е изключително важно, защото се отразява директно на хората. Едни от най-големите ни проекти са по "Околна среда". Докато строителството на завода за боклук продължава, защото получихме аванс преди спирането на средствата, то при ВиК проектите има сериозни притеснения", каза още софийският градоначалник.