Инфанта Кристина с ново дело

Испански съдия постанови, че срещу сестрата на крал Фелипе Шести инфанта Кристина могат да бъдат повдигнати обвинения за данъчни измами и пране на пари

С този акт се открива пътя за безпрецедентно наказателно дело срещу член на кралското семейство, пише vesti.bg.

По-малко от седмица, след като 46-годишният Фелипе се възкачи на испанския трон с обещание за "честна и прозрачна" монархия, решението отново връща вниманието към скандала, който беляза управлението на 76-годишния крал Хуан Карлос.

49-годишната Кристина може да бъде обвинена в съучастие в данъчни измами и пране на пари,

като част от по-голямото разследване срещу съпруга ѝ Иняки Урдангарин, което започна преди четири години.

В резултатите от разследване за злоупотреби срещу семейството на инфантата тя е включена в списъка на заподозрените, които трябва да бъдат изправени пред съда. Съпругът ѝ вероятно ще бъде обвинен в измама и незаконно присвояване на около 6 млн. евро държавни средства.

Официално обвинение може да бъде повдигнато едва след като прокурорът и обвиняемите се запознаят с резултатите от разследването.

След като и тази процедурна стъпка приключи, магистратите ще решат точно какви обвинения ще бъдат повдигнати в резултат на разследването. Това едва ли ще стане преди септември.

Според Франс прес прокуратурата има съмнения за вината на Кристина и се готви да обжалва заключенията на разследващия съдия.

През 2013 г. по настояване на прокуратурата срещу инфантата отпаднаха обвиненията за търговия с влияние, припомня агенцията.

През последните две години и половина заради разследването за злоупотреби принцеса Кристина и съпругът ѝ са изключени от участие в дворцовия живот на испанската корона.