Разбиха международна група за пране на пари, замесени са пловдивчани

Крими

05-02-2014, 16:12

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Намерени са 500 000 британски лири, диаманти и фалшиви документи

Мащабна операция срещу престъпна мрежа, свързана с пране на пари, е проведена в четири държави - България, Великобритания, ЮАР и Испания. Акцията е извършена под ръководството на Националната агенция за престъпността на Великобритания.

Членовете на престъпната група са заподозрени в изпиране на пари на по-голяма организация, занимаваща се с широк кръг от престъпления, включително трафик на висококачествени наркотици. В операцията са участвали 250 служители на правоохранителните органи на Великобритания, България, ЮАР и Испания.

В четирите страни са намерени и иззети около 500 000 британски лири и диаманти, на стойност приблизително 100 000 британски лири. Били са задържани общо 20 души, чиято съпричастност към престъпната група, разследвана от НАП на Великобритания, ще бъде анализирана от експерти на същата агенция.

У нас операцията е водена на територията на област Пловдив, съобщават от Прокуратурата. Участвали са 75 служители от правоохранителните органи, включително служители на ДАНС и МВР. На място по координиране на операцията са работили и представители на НАП на Великобритания.

В Пловдивска област са претърсени общо осем адреса, при което са намерени и иззети множество СИМ-карти и телефони, значителен брой електронни носители и устройства, както и документи, вкл. такива за самоличност на чужди граждани, имащи пряко отношение към воденото в Великобритания разследване за пране на пари. Като свидетели са разпитани голям брой лица с установена съпричастност към извършване на парични транзакции.