Трагедия! Две момчета се удавиха

Във фаталната вечер компания от момчета и момичета се събрали край водата

Две деца се удавиха пред очите на десетина свои връстници в голям вир, образувал се от поройните дъждове до шуменското село Цани Гинчево.
Трагедията с Георги Георгиев (13 г.) и Иван Мирчев (16 г.) се разиграла към 20 ч в понеделник. Телата на двете момчета бяха извадени във вторник към 9 ч от водолази от Горна Оряховица, съобщава "Труд".


Във фаталната вечер компания от момчета и момичета се събрали край водата. Георги скочил да плува, но започнал да се дави. Приятелят му Иван се хвърлил да го спасява. След него още едно момче се метнало в мътната кална вода. Но като видяло, че е опасно, излязло.


Георги и Иван потънали. Цялата група деца хукнала към селото за помощ. Точно по това време бащата на Георги, който замествал овчаря на селото, се връщал с животните. Втурнал се към мястото, но напразно.


На място пристигнали полицаи и спасители. Пожарникар бил вързан с въже и подсигуряван от още трима свои колеги, като се опитвал да извади децата, но неуспешно.


Вчера сутринта пристигнали водолази и намерили телата на момчетата на 4 метра от брега и на два метра и половина дълбочина.


На повърхността водата била топла, но надолу се вледенявала и най-вероятно термичен шок е станал причината да загинат, обясниха спасители.


В деня на трагедията Георги се върнал в селото от Девня. Там гостувал при майка си, родителите му били разведени. Иван пък бил на училище през деня. Родителите му, които били безработни, беряли череши в близко село.


"Никого не обвиняваме, сами са отишли при водата. Но става така, защото нямат развлечение в селото. Една сладкарница няма", нареждаха вчера близки на удавниците.


"Иван беше много добро момче. Не сме изненадани, че се е хвърлил да спаси приятеля си. Аз преди години го водих на море, но само до кръста му давах да влиза", нареждаше леля му Йорданка.


От община Никола Козлево ще поемат всички разноски за погребения на децата, ще бъде обявен и ден на траур, каза кметът Каракаш.


Проблемите в района започнали от четвъртък срещу петък, когато в община Никола Козлево се изсипали 79 литра дъжд на кв. м. Така скочило нивото на река Хърсовска, тя започнала да пълни язовир "Каравелово" и при преливането му се образувал вирът при село Цани Гинчево.


Подобно нещо не се било случвало от 20 г., иначе през 60-те години хората били изградили дига, за да си поят животните при събиране на вода.


Още в събота започнало изпускане на събралата се вода, вчера то още продължаваше.


Има опасения, че вирът може да залее село Цани Гинчево, защото се очаква втора водна вълна.


От вторник за 48 часа е обявено бедствено положение за 5 села в община Никола Козлево, каза кметът Турхан Каракаш. Под вода е помпена станция при близкото село Пет могили и от три дни над 1100 души са без вода.