Вестниците в Сряда, 25 юни

Пеевски: Да ме бяха убили, да са доволни всички!

 

"Труд"
"Вече почвам да съжалявам, че моята охрана подаде сигнали. Може би трябваше да бъда убит, всички щяха да бъдат доволни." С тези думи вчера депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира развоя на скандала между него и собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Изявлението Пеевски направи на излизане от столичното следствие, където бе привикан за обяснения по сигнал, че заплашил с убийство банкера.


Близките на изчезналия Марин блокираха Аспаруховия мост
"Новинар"
Роднините на изчезналото 6-годишно момче Марин блокираха движението по Аспаруховия мост във вторник сутринта. Десетина спряха движението, но полицаите се намесиха и възстановиха нормалното придвижване.
Междувременно майката и бабата на Марин бяха прибрани с патрулка и отведени в районната администрация, където им бе оказана помощ от психолози.


2122 км делят Сергей от БСП
"Стандарт"
2122 км вече ще делят БСП и нейния шеф. Сергей Станишев избра да бъде евродепутат в Брюксел, но не се отказа от лидерския пост в столетницата. Той хвърли оставка само като председател на парламентарната група на "Коалиция за България" и народен избраник от родния парламент. Заминаването на Станишев за Брюксел бе предизвестено преди дни при започналите усилени преговори между ПЕС и ЕНП за съставяне на широка коалиция за върха на ЕС. Това бе и версията на самия соцлидер. Според него включването му в Европарламента е "възможност за България да участва във формирането на новите европейски институции". Паралелно с това на "Позитано" 20 включиха обратното броене за лидера си. Оставката на Станишев като председател на БСП ще е темата и на предстоящото заседание на НС на БСП идната седмица.


Станишев се отметна, отива в Брюксел
"Труд"
Засега не се предвижда червен конгрес за смяна на ръководството
След многократни заявки, че няма да става евродепутат, председателят на БСП Сергей Станишев все пак се отказа от мястото си в родния парламент и избра да замине за Брюксел. Мотивът - като лидер на европейските социалисти трябвало да поеме отговорността и да участва в разговорите между ПЕС и ЕНП за формиране на нова управляваща коалиция в Европа.
На "Позитано" 20 не скриха изненадата си от решението му, но обясниха, че с него ще започне промяна в партията.
Макар че Станишев обяви, че остава на лидерския пост в БСП, част от ангажиментите му у нас ще бъдат прехвърлени на членове на Изпълнителното бюро. Засега не се предвижда червен конгрес за смяна на ръководството преди евентуалните предсрочни парламентарни избори.


600 евро за преглед на морето
"Монитор"
Хотелиери в схемата, насочват летовниците срещу комисиона
До 600 евро достигат сумите, срещу които лекари нелегално преглеждат отмарящите по родното Черноморие чужденци, които са закъсали със здравето. За превръзка медиците прибират от тях двойно повече пари.
Регистрираните лечебни заведения в най-големия черноморски курорт Слънчев бряг например са 41. Там има 10 медицински центъра, 20 индивидуални практики и само 10 санитарни автомобила. Нелегалните пунктове са в пъти повече, разкриха хора от бранша. За сравнение - във всички курорти на север са регистрирани общо 28 лечебни заведения за извънболнична помощ – 18 в Златни пясъци, 8 в Св. Константин и Елена и 2 в Камчия. Те се посещават предимно от чужденци. Повечето от тях не заплащат за услугите, тъй като те са покривани или от европейската им здравна карта, или от здравната им застраховка. В Созопол пък има едва 5 медицински центъра и то само в комплексите.
Така лекари от цялата страна се пренасочват към курортите, като обаче не всички от тях регистрират свои кабинети. Повечето преглеждат в стаите по хотелите или директно на плажа
Нелегалните медици гледат да не се набиват на очи и вместо санитарен автомобил, ползват личен.


Месец май най-топъл за всички времена
"24 часа"
Месец май е бил най-топлият на Земята, откакто се регистрират данни за температурите от 1880 г., оповести Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ. През май средната температура на сушата и в океаните е достигнала 15,54 градуса по Целзий - с 0,74 градуса над средните стойности за ХХ век, съобщи АП.
Месецът е бил също 39-ият пореден май и 351-ият месец, в който глобалната температура е над средните стойности за ХХ век. За последен път температурата през май е била под средните стойности за миналия век през 1976 г.


Държавният резерв се оказа неподготвен за наводненията
"Сега"
Не е ли абсурдно данъкоплатците да поддържат резерва, а когато се случи бедствие, той да не им служи?
Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", която по закон би трябвало да помага на населението при извънредни ситуации, бедствия и аварии, се оказа неподготвена за трагедията във Варна и Добрич. Според правителствени източници в базите на агенцията няма лопати и ботуши, от които доброволците имаха най-належаща нужда при разчистването. "Агенцията не поддържа такава номенклатура", коментира източникът.
Това обаче не обяснява защо вече пети ден не се разблокират запасите от вода, дезинфекциращи препарати, работни ръкавици, чували, четки и пособия за почистване, поцинковани и пластмасови кофи. Вчера във Варна обявиха, че им свършва питейната вода. Заради високите температури има вече опасност от зарази.