Температурните аномалии влияят на миграцията

Глобалното заятопляне е много по-ключов фактор за миграцията от природните бедствия, сочи ново изследване

Учени от САЩ и Индонезия са изследвали въздействието на природните катаклизми върху миграцията и са стигнали до парадоксалния извод, че дългосрочните промени в температурата влияят много повече върху миграцията на хората, отколкото епизодичните земетресения, наводнения и вълни цунами, предаде БТА.
"Бавните, но необратими климатични промени, подкопават икономиката на цели райони и стимулират преселението в зони с по-благоприятен климат", съобщава научно списание.
Пратикшия Бора-Мишра и неговите колеги са анализирали статистически данни за 7185 индонезийски семейства, събирани в продължение на 15 години - от 1993 до 2007 г. Като отправна точка е било избрано преселението на цели фамилии от една провинция в друга, а не индивидуалните миграционни маршрути.
Така учените са отделили временната миграция от постоянната. Индонезия е била избрана като експериментална площадка по няколко причини. Преди всичко там много често се наблюдават стихийни бедствия. Цялата територия на Индонезия попада в зоната на т.нар. Тихоокеански огнен пръстен - голям тектонски разлом. Всяка година в нея се регистрират по около 7000 земетресения с магнитуд над 4-та степен по Рихтер. Освен това гъстонаселената тропическа страна изпитва всички последици от глобалното затопляне.
Оказва се, че нарастването на средните температури (и, в по-малка степен колебанията на нивото на валежите) влияе много повече на миграцията, отколкото свлачищата, земетресенията, изригването на вулкани и наводненията. За истинските причини за тази статистическа зависимост може да се спори, но авторите на статията издигат на първо място икономическите.
След стихийни бедствия хората могат да прекарат известно време при роднини или в палаткови лагери, но след това се връщат към всекидневието си.
А дългосрочните климатични промени оказват мощно въздействие върху рентабилността на селското стопанство, в което е заета по-голямата част от населението на региона. Например,  повишаването на температурата с 1 градус по Целзий (през сухия сезон) намалява реколтата с ориз с 10 процента /данните са от Филипините/, дори съкращава нарастването на брутния вътрешен продукт с 1,1%.