Проф. Константинов: Тотален мораториум върху сечта!

Чудо като това през последните няколко години не се е случвало в българската история никога

Онова, което се случи с варненския квартал Аспарухово, а и на много други места в страната, е следствие от колосална глупост.

Позволихме да се изсече най-ценното нещо в свещената българска земя – горите. Същите, с които рекламираме България като туристическа дестинация по широкия свят. Същите, които предците ни възпяха в красиви народни песни. Защото още в най-древни времена са разбрали, че поддържат и природа, и плодородие, и целия живот на нацията, отбелязва проф. Михаил Константинов в коментар за в. „24 часа“.

В момента мафията сече навсякъде. Забележете – и в Националния парк Витоша, и във всички национални резервати в Стара планина. Оголили са Странджа. Секат и равнинните гори – унищожили са всичко около Камчия.

Чудо като това през последните няколко години не се е случвало в българската история никога. Дължим го на пълното разпадане на държавата и на ужасяващата бедност по места. А при гладни хора убеждението не сработва.

Общините допуснаха една маргинализирана прослойка да секат. Унищожават дърветата по най-тъпия възможен начин. Но нека го кажем – те не са главните вредители. Големите фирми, дървената мафия са основните унищожители на българските гори.

В момента граничните пунктове са отворени – никой не проверява камионите. В горите пъплят някакви тирове и джипове без номера. Никой не ги лови.

Вярно, трудно се охраняват гори. Но в други страни как се оправят?

Нека нашите държавници да въртят жандармерията по най-оголените места, преди да се е сговорила с местните дървени мафии. А в крайна сметка, като я няма държавата, да ги спрем ние лично – да застанем пред камионите с трупите, да направим живи верига, да ги стреснем!

Не го ли направим, нищо няма да остане от зеленото ни богатство. Оттук нататък кал ще ни залива, кал ще газим и кал ще пием. И по-лошо ще става.

Единственото смислено нещо, което може да направи Народното събрание, е да се събере и да наложи мораториум върху каквато и да било сеч. Да изкарат унищожителите на зелената ни красота срещу заплаха и страх от гигантски наказания.

Санкциите трябва да бъдат огромни глоби, конфискация и унищожаване на камиони и резачки, с които бандите обикалят гората, и, разбира се, затвор за тях самите.

Колкото и трудно да е да заловиш бракониер, онези, които бъдат заловени, трябва да знаят, че ще го отнесат за всички. С цялата строгост на закона, без всякаква милост. Пък нека видим тогава дали ще секат.

В момента преподаватели от УАСГ и от други университети и граждани правим опити да създадем доброволна национална мрежа от амбицирани да запазят зеленото богатство и красоти на България. Вече ни се обаждат от различни краища на страната да споделят какво правят по места.

Важното е да се обединим и да спрем тези мафиотски банди. Не го ли сторим, каквото стори потопът във Варна, ей това ще гледаме дълги години напред.