Борисов: Най-правилно е само да се казват съболезнования. Всички останали коментари са цинични

Лидерът на ГЕРБ сподели, че е еднакво възмутен от поведението на кмета Иван Портних, премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев

"Най-правилно е само да се казват съболезнования. Всички останали коментари са цинични". това заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание.

"Такива наводнения стават навсякъде. Ясно е, че канализацията не може да поеме такова огромно количество вода", добави Борисов. Той посочи, че е еднакво възмутен от поведението на кмета Иван Портних, от премиера Пламен Орешарски и от вътрешния министър Цветлин Йовчев.

"Иначе, оттук нататък всеки премиер е длъжен да потърси кмета. Или пък съответно кметът като е уведомил да намерят начин да комуникират. Затова просто ме възмутиха всичките с тези изказвания – когато хората очакват помощ, да си мерят всъщност кой по-малко работа е свършил, а не кой какво е направил. Затова сега ще съберем нашата парламентарна група. Вече разговарях с болшинството от кметовете на ГЕРБ", заяви още Бойко Борисов.

По думите му работата на кмета, на премиера и на кризисния щаб е да ръководят от кабинетите си. "Възмутен съм от думите му, че няма държава, защото в една такава ситуация няма как да се струпат всички ръководни органи. Когато има нужда на място да се успокоят хората, да се обсъдят мерките, да се съобщят колко пари ще се отпуснат, комисиите как да се направят, тогава да отидат на място и да свършат работа", обясни още лидерът на ГЕРБ.

"Имам до голяма степен разбиране, кметът на Варна е по-млад, емоционален. Трупове вижда за първи път, сигурно. Може да има такава реакция", поясни Борисов.

"Напомням, че имаме в МВР 24-часови дежурни, цели апаратни, където всички телефони, само вашите, в смисъл мобилни и стационарни, секретни, всякакви, на определена длъжност от средно ниво в държавата в дома си, в кабинета си, в колата си има подобни телефони. Така че, да не се осъществи комуникация между такива фигури – премиер, кмет на голям град, главен секретар, министър – това е невъзможно. 20-30 секунди или минути, след като се получи подобен сигнал в централната дежурна част, че има жертви, това автоматично се докладва на всички длъжности лица, автоматично”, допълни той.

Председателят на ГЕРБ заяви, че е много вероятно управляващите да се отметнат от оставка на правителството и от насрочване на дата за предсрочни избори. Той обясни, че бил съгласен с която и да е дата между 28 септември и 12 октомври. На въпрос дали е възможно управляващите да се отметнат, Борисов отговори: „Много е вероятно“.

Той допълни, че това наподобявало строителството на АЕЦ „Белене“: "Те уж щели да строят атомната централа още 2006 г., но се отмятали постоянно и през 2014 г. още не почвали градежа".
На въпросите до къде очаква да стигне войната между Делян Пеевски и Цветан Василев, лидерът на ГЕРБ отговори, че това не е негова работа и би трябвало да задават тези въпроси към ДПС: "Темата не ме ядосва, но какво да коментирам повече".