Героите на Аспарухово

Доброволецът Калоян Георгиев, създал доброволческа акция : Варненци искат да бъдат единни

Хиляди хора от цяла България се включиха в спасителната акция в помощ на пострадалите хора във варненския квартал Аспарухово.

Във вечерта на инцидента беше създадена група „Да помогнем на Аспарухово”, която до този момент събра почти 12 000 участници. Българи от цялата страна се включват дейно в събирането на помощи под всякакъв вид- храна, топли дрехи, питейна вода, извозване на хора към сухи места за нощуване и много други!

Стотици варненци подадоха ръка на своите съграждани, като буквално се „заровиха” в калните улици, за да разчистват и спасяват хора.

В помощ на пострадалите от наводнението Мол Варна, съвместно с Българския червен кръст, организира пункт за дарения за бедстващите жители на квартала.

„По информация на БЧК спешно са необходими сухи и чисти одеяла, дрехи и обувки, както и храна, свещи, памперси и хигиенни материали. Варненци, които имат възможност и желание да се включат в акцията за хората от „Аспарухово“, могат да предоставят своите помощи в пункта в централното фоайе на Мол Варна, обозначен със знака на Червения кръст, разположен до бюро „Информация“, гласи един от статусите във Фейсбук.

Както съобщихме, открити са дарителска линия и банкова сметка.

Към 16:00 часа са изпратени 210 887 SMS-и за дарителска кампания заради кризисната ситуация във Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места.


Дарената сума по банков път по сметката на кампанията е 55 455 лева.

„Благодарим ви за подкрепата!”

Напомняме още веднъж, че  може да изпратите SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS VARNA (стойност: 1лв ), както и да използвате дарителската сметка:
Банкова сметка
IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7
Име: фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ)
Основание: наводнение 2014

 

Националният клуб на привържениците на ПФК Левски София излезе с официално съобщение, в което обявява, че спортният празник през уикенда, който беше по повод честване 100-годишнината на клуба, се отменя заради ужасната трагедия сполетяла страната и най-вече Варна.

В програма на събитието беше предвиден футболен турнир, организиран с помощата на Ултра Варна. Много хора бяха потвърдили своето присъствие. Турнирът се отменя, но привържениците все пак ще пътуват до Варна, за да окажат помощ на бедстващите.

 „Националният клуб на привържениците на Левски призова всички български граждани за съпричастност към семействата на загиналите и всички пострадали.”


Let's help the victims of the flood in Varna! - Да помогнем на жертвите от наводнението във Варна!! , е друга група във Фейсбук, създадена от Голф клуб болница „Св. Андрюс”.

В нея се казва: 

Уважаеми,

Във Варна, България имаше ужасно наводнение. Резултатът: 10 човека са мъртви, други са в неизвестност, много къщи са срутени, а хората скърбят от загубите и жертвите.

За това Българската общност на „Св. Андрюс” ще се събере в неделя, на 22 юни, в 16:00 часа, за да съберем пари за пострадалите. Всеки паунд е от значение и ще облекчи трудностите на тези хора. Моля, поканете колкото се може повече хора на събитието.

Вашата помощ има значение! Благодарим ви!

 

В София също е инициирана акция за безвъзмездна помощ:

Започваме да събираме помощи за пострадалите от наводненията във Варна. Сборният пункт за събиране на помощите е София, ул. Искър 11А (на ъгъла с ул. Бачо Киро). Събираме ги днес до 24:00, утре (събота) от 10:00 до 24:00 и в неделя от 10:00 до 16:00. След това ще ги изпратим с бърз влак за Варна, където ще пристигнат в понеделник в 6:20 сутринта. Там ще ги приемат доброволци и ще ги откарат до кризисните щабове.

Можете да помогнете с:
- Дрехи, бельо, обувки, гумени ботуши, дъждобрани
- Храна, питейна вода, консерви, храна за бебета
- Газови котлони, кофи, лопати

Ако имате възможност, опаковайте нещата здраво в кашони или дебели чували. За връзка: 0878 20 80 44, 0877 256 556, 0888 522 071

 

Куриерска фирма е предложила безвъзмездно помоща си, като осигурява безплатен превоз на помощи из цялата страна.

Рап групата Ъпсурт също изрази своята съпричастност, като публикува в интернет съобщение за отмяна на концерта си във Варна и напомни краткия номер за SMS-и в помощ на бедстващите.

Стотици доброволци от цялата страна се стичат към бедстващия варненски квартал Аспарухово. Желаещите да се включат във възстановяването на нормалната обстановка вземат участие в разчистването на калта, отпадъците и дървесната маса.

От местната администрация съобщават, че сборен пункт за доброволците е кризисният щаб, разположен в районното кметство  на Аспарухово. Възниква обаче недостиг на лопати, кофи и ботуши. 

Работата на доброволците приключва при залез слънце, тъй като кварталът все още е неосветен през тъмната част от денонощието, но утре работата продължава.

Всички желаещи да положат доброволен труд в района на бедствието могат да търсят в районното кметство в Аспарухово координатора на доброволците – Петър Манчев, директор на дирекция „Управление на собствеността“ в община Варна. 

 

„Община Варна благодари сърдечно на всички отзовали се на призива за помощ!”