Звън от телефон издал, че баба и внучето й са в асансьорна шахта

Според Вълко Колев състоянието на жена му постепенно, макар и бавно, се подобрява, но тя все още не може да си възстанови спомените от деня на инцидента

51-годишната Валя Колева и внучето  Александър можело да останат с часове върху тавана на асансьора за инвалиди в медицинския център в кв. “Славейков” в Бургас.

Заради съобразителността на млада жена и помощта на медицинска сестра в момента Ваня и детето са добре.

В същия ден Магдалена Кирова, която е майка на 9-месечно бебе, заедно със своята баба Магда са отишли в медицинския център, тъй като детето  имало температура.

“Още щом влязохме вътре, чухме писъци и плач. На втория етаж разбрахме, че жена с дете е паднала заедно с количката в асансьорната шахта. Внучката ми набра спешния телефон 112 и информира за инцидента”, разказа Магда Иванова. Вчера тя е разговаряла с Вълко Колев, съпруг на пострадалата Валя.

“Исках да му разкажа какво се е случило от напълно човешка гледна точка”, твърди Магда.

“Писъците на жената и плачът на детето се чуваха 3-4 минути, после всичко утихна. Дойде жена, явно от персонала, и доведе един мъж, който със специална дръжка отвори вратата. Тогава видяхме, че на платформата няма никой”, продължава разказа си Иванова. Пенсионерката не познава персонала в здравното заведение, но чува как една от жените изразява предположение, че всъщност няма пострадал. Жената, която е викала, е излязва от сградата и проблем няма.

Внучката обаче преценила, че това не е сигурно, и решила да провери - слязла на долния етаж и попитала две момичета, които били пред сградата, дали са виждали жена и дете с количка. Отрицателният отговор я накарал да се съмнява, че бедстващите хора са още в шахтата.

Междувременно е пристигнала извиканата от Магдалена линейка, но се е върнала, тъй като на практика не е имало кого да транспортира. Младата жена обаче не се отказала - с помощта на сестрата от медицинския център издирила координатите на миналите по-рано през деня пациенти, пише "24 часа".

Едно телефонно позвъняване сложило край на всякакви съмнения. Сестрата от центъра позвънила на майката на малкия Алекс, а тя от своя страна позвънила на своята майка. Когато звънът се чул от шахтата, разбрали, че Валя Колева и детето са върху покрива на клетката.

“Не смятам, че съм направила нещо особено, всеки би позвънил на телефон 112 и би се опитал да помогне”, каза вчера по телефона Магдалена Кирова. Според нея заслуга има сестрата, която намерила кураж да позвъни на майката на Алекс.

“Изключително съм благодарен на тези жени. Не ми се ще дори да си помисля какво щеше да се случи, ако всички бяха решили, че проблем няма и никой не е пропаднал в шахтата”, казва съпругът на Валя - Вълко.

Според запознати е съществувала реална опасност при вдигането на платформата нагоре Валя и детето да бъдат наранени сериозно. Разстоянието между тавана на платформата и горната стена на шахната е около 60 см, спасило ги това, че Валя била паднала, а детето останало в количката.

Районната прокуратура в Бургас започна разследване за причиняване на телесна повреда поради незнание или немарливост. Разпитват се свидетели, назначена е и техническа експертиза.

.