Цацаров: Арестите по разследването за опит за убийство на Пеевски бяха грешка

Цацаров призна, че задържането в ареста на тримата мъже, обвинени за опит за атентат срещу Пеевски, е било грешка.

Досъдебното производство срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев е резултат от проверката на прокуратурата по сигнала на "Протестна мрежа" от февруари. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР и потвърди информацията, която по-рано официално съобщиха и от Българската народна банка. Обвинител номер едно обясни и защо държавното обвинение се отказа от искането си за постоянен арест на тримата мъже, обвинени, че са искали да убият депутата Делян Пеевски.

Става дума за лоши кредити, които са били дадени на 19 фирми, в чиито офиси разследващите са били миналият път. От компетентността на Гунев е било да следи какво се отпуска като кредити, обясни Сотир Цацаров. Според него заради излизането в отпуск на подуправителя на БНБ, държавното обвинение засега не възнамерява да иска неговото отстраняване от длъжност. Обвинител номер едно обясни, че от прокуратурата не са съобщили за разследването срещу Гунев, за да не се създават обществени притеснения относно стабилността на банковата система. Той отказа да говори дали става дума конкретно за Корпоративна търговска банка и за Цветан Василев, въпреки че даде да се разбере, че всичко е свързано със сигнала на "Протестна мрежа", който визираше тъкмо тях.

Темата коментира пред БНР и бившият финансов министър в служебното правителство на Ренета Инджова Христина Вучева. Тя смята, че случаят с Цветан Гунев е донос и настоява, че банковата система у нас е стабилна:

Не могат да повторят 1996-1997 година. Няма го този плаващ валутен курс, който тогава подлуди хората непрекъснато да си обръщат левовете в долари. Слава Богу, ние имаме валутен борд и фиксиран курс и не могат да направят нищо и аз просто апелирам към хората да не се поддават, да не теглят, да не тичат към банките и тогава ще видите, че тези хора, които организират тази история, ще бъдат дълбоко разочаровани.

Главният прокурор се скара на анализатори и медии, че налагат свой дневен ред на разследващите:

Държавата живее с три имена - Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Вие живеете с този ритъм. И цялата държава се опитва, не държавата, а определени лица в нея да диктуват този ритъм на прокуратурата. В последната седмица прокуратурата се превърна в мишена на всички. Тя се превърна в тези, които твърдят, че прокуратурата е джобно ножче, тези, които твърдят, че прокуратурата е бухалка, тези, които твърдят, че прокуратурата разчиства едни или други корпоративни интереси.

Що се отнася до обрата по разследването за повдигнатите обвинения на тримата мъже за убийството на Делян Пеевски, след като прокуратурата поиска от СГС да им наложи постоянен арест, а съдът отказа, сега прокуратурата излезе с нов прочит. Според обвинението няма достатъчно доказателства, че тримата са искали да убият Пеевски. Няма убити, няма убийство, няма убийци, каза по този повод Сотир Цацаров.

Може да се говори за някакви данни, опити за организация на нерегламентирано проследяване, нерегламентирано установяване на местонахождението и движението на въпросното лице, но в никакъв случай не за действия, които са свързани с опит за убийство.

По-рано през деня стана ясно, че прокуратурата се е отказала да протестира освобождаването на тримата мъже. След като Софийският градски съд освободи Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев заради липса на доказателства, те остават на свобода окончателно без мярка за неотклонение.

Главният прокурор коментира, че по-добре, че грешката е призната, макар и късно: "Според мен в делото няма каквито и да е доказателства за опит за убийство. За да има убийци, трябва да има убити. Слава Богу убити няма, следователно няма и убийци. Честно е да кажем, ние сгрешихме, отколкото да кажем – убити няма, но има убийци”.

Цацаров препрати част от отговорността за проваленото обвинение срещу така наречените „убийци на Пеевски" към МВР, което започнало „по неотложност" след първите действие по случая.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев от своя страна репликира, че полицията е действала по сигнал и всичко предприето е в рамките на закона.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посочи, че разследването е започнало след сигнал с конкретни данни за подготовката на тежко криминално престъпление. Той уточни, че всички използвани специални разузнавателни средства са били разрешени от съдия.

Предстои след анализ на всички факти по делото, прокуратурата да реши дали окончателно да свали обвиненията срещу мъжете.