Управителният съвет на КТБ - на разпит в полицията

Поводът е сигнал срещу председателя на надзорния съвет Цветан Василев

Четирима от членовете на управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) са били извикани на разпит днес в полицията, съобщиха от прокуратурата пред "Сега". Председателят на НС на КТБ Цветан Василев е бил нередовно призован и затова не се е явил. Поводът е сигнал от "Протестна мрежа" срещу председателя на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на "България без цензура" Николай Бареков за данъчни престъпления и неясно финансиране.

От СДВР не потвърдиха информацията.

През февруари активисти около неформалното сдружение "Протестна мрежа" внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за "организирана престъпна група" около депутата от ДПС и за кратко шеф на ДАНС Делян Пеевски, собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и близкия до тях бивш телевизионен водещ и нов политик Николай Бареков. Копие от сигнала ще бъде изпратено до президента Росен Плевнелиев, Европейската комисия и до всички партньорски служби на ДАНС.

Сигналът е по няколко направления, като основното е относно депутата от ДПС Делян Пеевски. Става дума за факти, данни и документи, които предизвикват съмнения. "Сериозно разминаване между деклариран и реален начин на живот, което беше показано и чрез много разследвания през последните месеца. Втората важна група данни е за търговия с влияние, най-вече през медиите. Третата част са ползване и разпореждане с имоти в България и извън страната с неизвестен краен офшорен собственик. Освен това финансирането на медиите поражда съмнения за пране на пари, които не е зле да бъдат проучени", разясни тогава Николай Стайков от "Протестна мрежа".

Другите направления са свързани с финансирането на медиите на майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Третото направление в сигнала е във връзка с факта, че контролираната от Цветан Василев банка – КТБ, има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения (вкл. и връзки с Пеевски и Кръстева, споменати в първата част). Четвъртото направление е за произхода на средствата на движението "България без цензура".
По-късно собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е подал сигнал за „набедяване" до главния прокурор срещу представители на „Протестна мрежа".