Китай спира журналисти с жестока цензура

Новата забрана е част от засилените мерки на правителството срещу свободата на изразяване, както онлайн така и в традиционните медии

На репортерите в Китай се забранява да публикуват критични материали без разрешението на техния работодател, заяви китайска държавна агенция за медийно регулиране в циркулярно писмо, цитирано от Ройтерс.

Държавните регулатори обявиха, че започват борба с фалшивите информации и журналистите, които вземат подкупи или изнудват източниците си за пари.

Новинарските агенции ще трябва да вземат мерки срещу корупцията, а журналистите, които нарушават закона, трябва да се предават на съда. За нарушаване на правилата журналистите ще губят разрешителното си да отразяват събитията.

На журналистите се забранява и да създават собствени уебсайтове, видеосайтове или да пишат вътрешни доклади с критично съдържание. Регулаторът не уточни кое съдържание е критично или по кои теми журналистите нямат право да отправят критики, пише vesti.bg.

Работещите в медиите вече няма да имат право и да провеждат интервюта или да пишат доклади извън зададеното им поле за отразяване. Новинарските агенции трябва редовно да искат мнението на масите, както и на отделите по пропаганда и останалите медийни регулаторни органи.

В съобщението на китайските регулатори се изброяват няколко скандала, при които журналисти в китайски вестници са приели подкупи за позитивно отразяване или са накарали хора да им платят, за да избегнат критичен материал. Според държавните органи това налага въвеждането на новите мерки за контрол.

Критиците твърдят, че кампанията е просто начин за справяне с критиките срещу управляващата Комунистическа партия.