Трябва да има бързи, но не прибързани избори

Разривът между БСП и ДПС е резултат от насложени различни противоречия

Трябва да има бързи, но не прибързани избори. Трябва да има нормална предизборна кампания. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия, по повод очакванията от днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Според него е ясно какво няма да се случи днес на съвета - няма да има оставка на кабинета, но очакванията все пак са за позитивни новини.

„Усещам в партиите нежеланието да се постигне съгласие по три-четири ключови теми, които са много важни за България – финансовата стабилност, бюджетната и енергийна политика, образът на България в Европа. Ако не постигнем съгласие, всяко следващо правителство – каквото и да е то, ще бъде обречено.

Президентството може да бъде не единствената, но една от териториите за търсене на национално съгласие“, заяви Първанов и подчерта, че широката коалиция е единственият начин за излизане от политическата криза.

По думите му АБВ е една от формациите, която стои най-далеч от епицентъра на политическите земетресения в държавата. Първанов подчерта, че България страда изключително много от битките и от взаимодействието между държавата и корпоративните структури.

Според него разривът между БСП и ДПС и последвалата криза е резултат от насложени много и различни противоречия.

„След евроизборите мнозина разбраха, в това число и в ДПС, че на „Позитано“ нямат перспективен партньор. Затова те решиха да пренареждат нещата дългосрочно, търсейки нови партньори. Резултатите от изборите са един малък катализатор за случването на всичко това. Има нови тенденции в българската политика. Всичко започна с прословутото „кърджалийско кафе“ – това беше знакът, че можем да очакваме друг тип коалиция след изборите.

Според него е по-вероятно ДПС да не участва като коалиционен партньор, но да бъде съпричастно и да подкрепя новото правителство.
„Във всеки случай програма минимум за ДПС би било да постави условието да не се пипат техните кадри в управлението“, посочи Първанов.