Аферата „Костинброд” е режисирана от Манолова и нейните съветници

„Южен поток” - поводът за раздора между БСП и ДПС

Цвета Караянчева заяви, че от ГЕРБ са имали желание да обсъждат референдума за изборните правила, но от доста време подкрепят позицията, че управляващите трябва сами да си направят кворума. В ефира на „Радио К2” тя продължи, че комисията, председателствана от Мая Манолова, е била изключително неуважителна към хората, внесли подписката за референдум и дори няма решение на комисията.

Депутатът от ГЕРБ беше категоричен, че вече на всички е ясно, че парламентът и правителството са нелегитимни, защото сега става напълно ясно, че всичко около аферата „Костинброд” е било режисирано от Мая Манолова и нейните съветници. Има обаче още няколко неща, които трябва да се свършат от Народното събрание, за да не търпи България санкции. Според Караянчева от БСП искат от референдума да остане единствено точката за задължително гласуване и то да бъде само за граждани, живеещи в Република България, а няма да се разглежда мажоритарния вот и електронното гласуване. Това нещо е дискриминационно и не трябва да бъде минава.

Относно КСНС при президента и позицията на ГЕРБ тя заяви, че позицията на ГЕРБ е оставка на правителството, дата за избори, която трябва да бъде определена от президента и назначаването на служебен кабинет. Караянчева продължи, че би било най – разумно предсрочният вот да се проведе в края на септември или началото на октомври.

На въпроса кой печели и кой губи от предсрочния вот, Цвета Караянчева отговори, че ГЕРБ са готови за предсрочни избори, показали са, че за една година в опозиция структурите на партията са запазени и са готови за битка, въпреки психологическия тормоз и уволненията. ГЕРБ е доказала, че е жизнеспособна партия и може да продължи да побеждава. Що се отнася до БСП, депутатът от ГЕРБ заяви, че би било по – добре Сергей Станишев да постъпи мъжки и да остави партията да се развива без него. На въпроса кой ще бъде следващия служебен премиер, Цвета Караянчева отговори, че това трябва да се остави на президента, защото той при сформирането на предишното служебно правителство се е справил добре и кабинетът на Марин Райков е свършил много добра работа.

Цвета Караянчева заяви, че не бива да се пренебрегва възможността ГЕРБ да има повече от 121 народни представители, освен това конфигурацията в следващия парламент ще бъде различна. Тя продължи, че ГЕРБ може да проведе разговори с Реформаторския блок, защото те също са в дясното пространство и това е най – естественото, което може да се случи, ако ГЕРБ няма мнозинство. Цвета Караянчева категорично заяви, че ГЕРБ няма да управлява с ДПС, кафето в Кърджали е било просто един жест на толерантност, но нищо повече от това. Тя добави, че в няколко сайта е качен записът на пиенето на кафе и от него е ясно, че за никакви договорки не е ставало въпрос.

Депутатът бе категоричен, че не е размишлявала върху този въпрос. Тя добави, че за ГЕРБ европейската тема е минала и партията вече се ориентира към подготовка за следващите предсрочни парламентарни избори.
Бъдещето на проекта „Южен поток”.

Цвета Караянчева заяви, че този проект може да има бъдеще само ако е съобразен с европейското законодателство. Тя продължи, че вероятно това е бил и поводът за раздора между БСП и ДПС. Страшното е обаче, ако е подписан договор с големи неустойки, защото в момента обществеността няма никаква яснота и отново се работи под масата, както с проекта „Белене”. Депутатът от ГЕРБ се съгласи, че е обезпокоително, че решението за спирането на проекта е било обявено след срещата на Пламен Орешарски с група американски сенатори, защото това са национални въпроси. Тя обясни, че ГЕРБ биха реализирали проекта, ако отново се върнат на власт, но само в съответствие с европейското законодателство. Самият Бойко Борисов е провел прозрачни разговори с Путин за едно прозрачно сътрудничество, на базата на европейското законодателство. „Доколкото знам посещението на господин Борисов в САЩ е било уговорено още преид 3 – 4 месеца, така че това е дълго подготвяно посещение, не е от днес за утре, макар че чух, че Сергей Станишев казва, че е заради шистовия газ, а ако се сещате господин Борисов беше този, който сложи мораториум върху шистовия газ”, завърши Цвета Караянчева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.