Изложба на БАН показва как науката работи в полза на обществото

Изложбата е продължение на експозицията „БАН – духовен и научен център на България”

Изложба на Българска академия на науките в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов” в София показва как науката работи в полза на обществото и държавата. В 31 платна различни институти и лаборатории към БАН представят практическото приложение на роботиката, цифровите, лазерните и информационните технологии, биомедицинските и ядрените изследвания, оптичните и полимерните материали и др.

Експозицията бе открита от председателя на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров и кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, която благодари, че с проявите си на открито в столичния град Академията подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019 г.“. Акад. Воденичаров коментира, че тази изложба, озаглавена „БАН – наука в полза на обществото и държавата“, е една голяма крачка към постигането на по-добро разбиране на смисъла и значението на научната дейност и също така е израз на желанието на БАН да събуди интерес у младите хора към науката.

До 20 юни 2014 г. гражданите и гостите на столицата могат да научат повече за прилагането на иновационните технологии, разработени с приноса на учени от Българска академия на науките, в медицината, енергетиката, екологията и редица други сфери. Представени са различни технологии за производство и пречистване на горива, и за използване на слънчевата енергия, постиженията на молекулярната биология, приносът на ядрените изследвания за прогреса на човечеството, приложните изследвания в подкрепа на морската индустрия и др. Практическо приложение в медицината и земеделието могат да намерят нови оптически и полимерни материали, а множество научни изследвания подпомагат правилното диагностициране и лечението на социално значими заболявания. Чрез метеорологичните и геофизичните си анализи учените от БАН ежедневно допринасят за нормалното функциониране на редица институции и осигуряването на безопасността на населението.

Изложбата е продължение на експозицията „БАН – духовен и научен център на България”, която бе разположена в градинката пред „Кристал” до 2 юни и представяше историята на Академията и дейността на учените в областта на обществените и хуманитарните науки. Двете изложби, посветени на 145-годишнината на БАН, ще гостуват и в други големи градове на страната с помощта на регионалните центрове от Националната академична мрежа на БАН.