100 творби на Огюст Роден идват в София

Експозицията, наречена „Метаморфози”, ще бъде показана за първи път на 29 май в Националната художествена галерия

Експозицията ще включва общо 80 скулптури и 20-тина акварелни рисунки на артиста, като много от тях напускат Франция за пръв път, пише vesti.bg.

Сред гостуващите произведения ще бъдат някои от най-известните творби на френския импресионист: „Мислителят”, „Ева” и „Целувката”.

Част от експозицията ще бъде и внушителната скулптура „Крачещият мъж” с размери 2,18 х 1,60 м .

У нас пристигат вариантите на скулптурите от патиниран гипс.

Изложбата става възможна заради ремонта на парижкия музей „Роден”.

В периода на ремонтните действия много от експонатите ще обикалят художествените галерии по цял свят.

Произведенията на Огюст Роден ще гостуват на Националната художествена галерия в продължение на 4 месеца.

Франсоа Огюст Рене Роден е роден в Париж през 1840 и умира през 1917 г. недалеч от столицата. Считан е за един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. Започва да изучава математика и рисуване във Франция, след което продължава да обогатява опита и познанията си с различни занимания, свързани с архитектура и скулптура, в Брюксел и Италия.

Първото му голямо признание идва, когато държавата купува "Йоан Кръстител" (1878 г.) и "Крачещият мъж" (1877 г.), а след това френското правителство му дава поръчка за изработи голям скулптурен портал. На "Портите към ада", превърнала се в творбата на живота му, той посвещава и най-голяма част от усилията си. Други не по-малко популярни негови творби са "Мислителят" (1888 г.), "Ева", "Мимолетна любов" и "Целувката" (и трите от 1886 г.), както и "Валсът", "Вълната", "Зряла възраст" и "Бъбривки".