Селски кметове на война срещу бандити и крадци

Окачват снимки на престъпници на стената на позора


Селски кметове обявиха война срещу бандитите и поискаха спешни мерки, за да спре невижданата вълна от кражби по къщите. Местните управници настояват по селата да има нощни полицейски патрули. „Не може така да продължава, хората са пропищели. Вече не се издържа на тези набези”, жалват се селските кметове, които днес се събраха в община Бургас, за да търсят решение на проблема.

В бургаски регион има села, в които не е останала дори и една необрана къща. На работното съвещание по въпроса с кражбите присъстваха зам.-кмета Красимир Стойчев, началниците на жандармерията и на охранителна полиция и омбудсманът Таню Атанасов. Кметовете на бургаските села разказаха пред тях потресаващи случаи. Крадците влизали по домовете предимно нощем и не се притеснявали да обират къщи, дори и в присъствието на собствениците им.
„Демокрацията пречи на простия народ”, заяви изненадващо кметът на м.с. Черно море Любомир Събев. Той е убеден, че са трябват спешни законодателни промени, които да развържат ръцете на полицията и тя свободно да си върши работата. Според него прекалената демокрация била вредна за обикновените хора и в услуга на престъпниците. Последният скандален случай на мародерство в селото стана съвсем наскоро, припомни Събев. 32 гроба в местното гробище бяха разбити и поругани от бандити. Кметът на Черно море разказа и куриозен случай за престъпник, който има 30-годишен стаж в затвора. Въпросният човек писал десетки жалби срещу криминалните инспектори за всевъзможни неща, дори и когато му правили безобидни забележки.
Кметовете предложиха да се направят стени на позора, които да се поставят на видни места в центъра на селата, на които да се окачват снимките на всички престъпници за назидание.
Основният проблем за да има засилено полицейско присъствие по селата е липсата на достатъчно автомобили и ограничените средства за гориво.