Преквалифицират охранителите по селата - вече ще бъдат лекари и шофьори

"Няма да носят оръжие. Ще наблюдават само в светлата част на деня."

Охранителите по селата са започнали да изпълняват всякакви други функции. "Фирмата, която представлявам се отзовава на всеки сигнал - купуваме храни, лекарства, транспортираме хора до болница. Охранителите ни минават курс към Български червен кръст (БЧК) за оказване на долекарска помощ. Знаят кога могат да транспортират хората и кога е нужен специализиран транспорт", обясни пред TV7 Александър Апостолов, представител на охранителна фирма.

 

Той е категоричен, че видеонаблюдението е много добра превантивна мярка. "Не знам какви ще са критериите и как ще ги назначават хората по програма за временна заетост, които да изпълняват функциите на пазачи в селата. Най-вероятно подборът ще е по документи, което не е удачно. Трябва да има задължително дежурен през нощта. Да се направи телефон, на който да хората звънят", призова Апостолов.

 

"Критериите за избор трябва да ги разяснят тези, които са го направили. Имам резерви към тази програма. Дал съм заявка за 35 охранители, а ми отпуснаха 16. Условията са във всяко населено място да са по 4. Не вярвам да има полза. Ако има тя ще е частична и ще е от гледна точка на борба с безработицата", добави кметът на Калояново Александър Абрашев.

 

По думите му 18 млн. лв. за 5000 работни места, каквито са параметрите на програмата, няма да доведат до почти нищо позитивно в борбата с престъпността.

 

"Няма да носят оръжие. Ще наблюдават само в светлата част на деня. Ако разполагаме с 18 млн. лв. за борба с безработицата и престъпността е добре да се разделят и една част за видеонаблюдение", каза още Абрашев. Охранителите ще получават минималната заплата от 340 лв.