Реформаторите притеснени от дупка в хазната

Икономистите на РБ откриха 10 млрд. дупка в държавната хазна

„След моралния фалит на правителството е налице и финансов фалит”, заяви Мартин Димитров. „Над 10 милиарда лева е дупката в хазната. От времето на Жан Виденов не сме били свидетели на толкова тежко положение, изтъкна Димитров.”

3 млрд. лева са нови дългове, 3 млрд. лева е дългът на НЕК, 1 млрд. лева са задлъжнели БЕХ, 0,8 млрд. лева е дупката в държавните финанси, половин милиард лева са дълговете на общините, половин милиард лева е недостигът в здравеопазването, милиард и половина лева пък ще похарчим за „Южен поток", заявиха икономистите в РБ.

Според Димитров дълговете се падат по 3000 лева на работещ, пише Money.bg. „Пред България се очертава тежък и неприятен гръцки сценарий. Има нужда от план за спасение на България”, категоричен бе той.

Реформаторският блок прогнозира невъзможност да се създават нови работни места, както и невъзможност за ръст на заплатите. Освен това те се опасяват, че данъците ще скочат, както и лихвите по кредитите.

Реформаторите са притеснени още, че управляващите искат да подарят енергетиката ни на Русия.

Решението на РБ за излизане от тази тежка криза е към президента Росен Плевнелиев, който трябва да свика КСНС, заяви и Найден Зеленогорски. „Вървим към реален фалит на държавата”, допълни той. Този КСНС обаче, според РБ, трябва да бъде разширен - не само в него да влязат парламентарно представените партии, но и РБ. На този КСНС, според РБ, трябва да се начертае план за изход от ситуацията.