Тези, които искат оставка, трябва да подкрепят Реформаторския блок

Сегашната слаба политическа подкрепа дискредитира Орешарски

Подкрепата за Реформаторския блок се превръща в „гражданки дълг” за хората, които искат БСП и ДПС да сдадат властта. Това заяви пред Дарик радио избраният за евродепутат Светослав Малинов.

По думите му коалицията е по-силна след европейските избори, а предсрочните избори са по-близо от преди и блокът ще бъде основен участник в следващия парламент.

"Вече се превръща в граждански дълг тези, които искат БСП и ДПС да си тръгнат, да подкрепят тази формация, а те са повече от гласувалите за ГЕРБ и Реформаторския блок", смята  Малинов.

Той призова да се предприемат всички възможни действия за предизвикване на предсрочни избори. Според него е реалистично датата да бъде обявена преди лятната ваканция на парламента.

Евродепутатът посочи, че сегашната слаба политическа подкрепа дискредитира премиера Орешарски и го лишава от тежест при преговорите в Брюксел за бъдещия български еврокомисар.

"Горкият български премиер, с каква сила и самочувствие да отиде... с това скапано мнозинство и разнебитени партии. Затова е вредно да продължава да управлява и България трябва спешно да излъчи силно правителство", допълни той.

За попадането си в европарламента с преференцията на избирателите Малинов коментира, че се е съгласил с листата преди да знае, че ще има преференция, а истинската критика към една партия е да не гласуваш за нея.