Търсят сервитьори и бармани за 500 лв. на морето

Обучените кадри бягат масово в Западна Европа

Активният туристически сезон започна, а хотелиерите още търсят обслужващ персонал. Тази година работната ръка се оказа голям дефицит. 500 лв е средната заплата за бармани и сервитьори в курортите по южното черноморие. Месечното възнаграждение може да стигне максимум 700 лв, но само в най-тузарските ресторанти.

В по-непретенциозните кръчми заплатите на келнерите са заковани на 350 лв плюс процент от оборота. Осигуряването на квартира или пътни разходи е почти задължителна екстра по цялото черноморие. Храната обаче остава за сметка на гурбетчиите. Сервитьорите и барманите, които работят на свободна консумация си докарват поне една заплата отгоре от бакшиши. Ако кръчмата е на плажа, печалбата може да бъде и двойно повече. Келнерите, които са се цанили в заведения "ол инклузив" обаче остават само със работната си заплата. Те не работят с пари и бакшиши никой не оставя.
Рецепционистите в хотелите работят средно за 600 лв месечно с осигурени нощувки. Най-луксозните комплекси в Слънчев бряг дават до 800 лв заплата на администраторите си, но имат изискване за владеене на три чужди езика. Аниматорите са сред най-търсените напоследък кадри, но и техните заплати са в долната граница. Хората, които развличат туристите вземат месечно от 400 до 600 лв. Поради тази причина най-често се наемат студенти. Хотелиерите осигуряват задължително безплатна квартира за сезона и изхранване.
С най-високи доходи по морето са главните готвачи. Най-добрите в бранша се трудят срещу 2-3 бона на месец, а най-луксозните хотели са готови да броят дори двойно повече. Помощник-готвачите вземат между 500 и 1000 лв.