Българската икономика: безработицата расте, а бизнесът страда от липса на кадри

ГЕРБ обсъди с КТ "Подкрепа" проблемите в икономиката, енергетиката и здравеопазването

Растящата безработица е факт, а в същото време бизнесът се оплаква от липсата на квалифицирани работници. Това заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с представители на синдикалния съюз КТ "Подкрепа".

За съжаление, това са констатациите, които се правят от всички страни, посочи той.

Борисов уточни, че срещата със синдикатите няма нищо общо с предстоящите избори, защото "изборите идват и си отиват, а проблемите после с години не могат да се оправят. Особено тези в сферата на енергетиката, здравеопазването и социалната политика".

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че в сферата на енергетиката няма тема, по която да няма поводи за безпокойство – като се започне от АЕЦ "Козлодуй" и намалените печалби.

По същия начин стоят нещата и по отношение на здравния сектор: "Здравната каса, проблемите в сферата на здравеопазването - съкращения и липсата на пари, това са все теми, по които в следващо време нищо добро не се очертава. Вместо да се лекува, вместо да се търси съгласие по тях, без реформи няма как да стане, се кърпят дупки или се наливат безсмислено пари, задължава се държавата с нови и нови кредити, а тези кредити после трябва да се върнат”, подчерта Борисов.

По думите му няма финансист или човек, запознат с енергетиката, да не каже, че задържането на цената на тока в момента ще доведе до непоправими последици. "На всеки му се иска токът да е с ниска цена, но няма как да бъдат доволни и миньорите, да им се плаща по-висока заплата за добив на въглища, и в същото време цената на тока да намалява.

Няма такава форма. Това, което в момента правят е, че в един момент отново се чака да дойде друго правителство, за да оправи тази грешка. В момента държат цената на тока умишлено, задължавайки Националната електрическа компания (НЕК) вече в размери, които гарантират нейния фалит. Това е, което допринасят БСП в енергетиката”, подчерта Борисов.

Бившият премиер беше категоричен, че ГЕРБ ще продължи работата със синдикатите, защото винаги са ги разглеждали като партньори, които отстояват интересите на работниците, а като правителство са се старали за интересите им. "За да бъдат добре, трябва да се работи, трябва да се повишават квалификациите, трябва да има по-висока производителност и конкуренция, иначе няма как да тръгне държавата напред. Още веднъж благодаря на д-р Константин Тренчев и на неговия екип, че с такава загриженост наблюдават процесите в държавата, които се случват.

Много пъти сме се карали със синдикати, но винаги сме намирали едно разумно решение, за което съм им благодарил, да бъде гарантирано и ние, и работникът, и в същото време, да не фалира държавата. Няма политик, който да не иска високи пенсии, заплати и доходи, но едно е да го прави с кредити и да задължава следващите поколения, а друго е да помагаш да се развива бизнес средата и да има ръст на икономиката”, посочи Борисов.

Президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев заяви, че основно тяхно притеснение е, че проблемите се задълбочават. По думите му с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов са споделили вижданията си за ситуацията в страната, като особен акцент е било състоянието на енергетиката. "Нещата са в критичен стадий. Запознахме се с вижданията на ГЕРБ. Те ще депозират вот на недоверие по тази тема. С интерес ще се запознаем с техните мотиви, тъй като имаме и ние доста такива. Вероятно ще имаме съвпадение”, заяви д-р Тренчев. Той изрази безпокойство за развитието на социалната икономика, за обстановка в страната и тежкия дисбаланс, за това, че има незаети работни места и в същото време голяма безработица. "Безработица и липса на кадри едновременно - това е парадокс", каза Константин Тренчев.

Председателят на КТ „Подкрепа“ посочи, че в момента се дискутира с Румяна Бъчварова сътрудничество в областта на социалните модели, т.е. християндемократическите модели. "Не само лявото претендира, че има социални виждания, а и дясното. Обърнахме внимание на политиците – твърде малко се говори за Европа, а се говори за вътрешните проблеми. С други партии не сме се срещали по време на предизборната компания. Проблемите са ясни и за едните, и за другите. От моята лекарска практика знам, че ако едно заболяване не се лекува до време, може да се доведе до състояние, в което не може да се излекува", подчерта д-р Константин Тренчев.