Черни Лом потопи Априлово, хората се придвижват с лодки

Наводнени са 8 къщи, водата стигна до 2 метра от земята

Язовир “Росина” преля, а придошлата река Черни Лом наводни в събота село Априлово в община Попово. Кметът на селото Сергей Стоянов усетил прииждащите води и в 5,50 ч успял да предупреди съселяните си за опасността, като включил сирената, съобщава "24 часа". Бедствието е заради обилните дъждове в петък.

Наводнени са 8 къщи, водата стигна до 2 метра от земята. В ниската част на селото други 28 къщи бяха откъснати от света, тъй като асфалтовият път бе залят. Достъпът до тях бе само с лодки и високопроходима техника, Априлово заприлича на Венеция.

Хората от 8-те къщи са евакуирани при роднини и познати, на останалите сутринта Гражданска защита достави с лодка хляб, вода и продукти от първа необходимост. Някои от хората пожелали сами да пазаруват от селския магазин, като пътуват с лодката по превърнатите в езеро улици.

Жителите на Априлово са получили и дезинфектанти за обработка на къщите си, след като водата се оттегли. За да бъдат избегнати нещастни случаи, електричеството до бедстващите къщи бе временно прекъснато.

Вече следобед до някои от домовете продуктите стигнаха с трактор. Водата заливаше краката на тракториста в кабината, свидетелстват очевидци пред изданието.

Водата заля и джамията в Априлово, нивото стигна на 20 сантиметра от цокъла, съобщи зам. областният управител на Търговище Румен Такоров, който веднага дойде на място. Не бе пожалена и селската черква.

Критично бе равнището на р. Черни Лом надолу по течението и до село Кардам. “Там водата достигна до ръба на стария мост и 2,5 м под новия, но няма опасност да залее селото”, каза Такоров. В един момент имало идея да бъде взривена част от дигата на реката, но крайната мярка не се наложила.

По думите на кмета на Попово Людмил Веселинов в петък в района на Търговище паднали рекордните 113 л дъжд на кв. метър. “В такива случаи язовир “Росина” трябва да събере прииждащата вода. Това не става, тъй като собственикът му - община Търговище, го е отдал на концесия, а концесионерът има интерес да държи високо нивото му, за да отглежда риба
Затова и язовирът прелива не за първи път”, категоричен бе кметът на Попово.

“Не е вярно, че язовир “Росина” е причината за наводнението. Положението в Априлово се нормализира. Нивото на река Черни Лом обаче се покчва след селото. Дори язовирът да беше изпуснат, той се пълни за 5 часа. Сега се проверява дали проблемът не е до село Кардам”, каза за “24 часа” зам. областният Румен Такоров.

Заради дъждовете вчера в Търговищко изпуснаха контролирано двата язовира край селата Пресиян и Лиляк, чиито води отиват в р. Сива.

Критични нива на р. Янтра в района на Велико Търново обаче едва не предизвикаха евакуация. Къщи по крайбрежните улици бяха застрашени от заливане. В нощта срещу събота кметът Даниел Панов свика общинския кризисен щаб и през нощта бе с екипите.

"Събрахме се в 1.30 часа заедно с Областна дирекция на МВР, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и Националния военен университет. Бяха взети спешни мерки, тъй като нивото на река Янтра в последните няколко часа се качваше драстично. Към 5 часа вече беше стигнало 8,5 м. Беше осигурен транспорт за евентуална евакуация от НВУ и пожарната в града. Набавихме одеяла и медикаменти, ако се наложи да евакуираме хора. За щастие не се стигна до там", каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Лично той ходил да предупреди семействата в няколко къщи на ул."Константин Костенечки" за идващата опасност.

“Водата се покачваше с 10 см на всеки 20 минути. Наложи се да ходим да разбуждаме хората”, разказа и шефът на областната пожарна комисар Йордан Йорданов. Имало наводнени изби и приземни етажи на 10 къщи. Залят е мостът между селата Шемшево и Леденик, потопени са земеделски земи.

Тонове дънери, клони и отпадъци донесе придошлата река и затлачи моста при горнооряховското село Първомайци. Това хвърли местните в паника, защото образувалата се тапа заплашваше реката да се разлее към околните сгради и фирми.

Вчера сутринта движението в участъка от пътя Попово - Елена бе спряно. Сутринта Янтра започна да се понижава и преди обед бе около 6 м при Велико Търново, въпреки че валежите продължаваха.

“Нивото е с един метър по-ниско от измереното в полунощ” информираха от Областния съвет за сигурност. Оттам увериха, че реките са под постоянно наблюдение. Има постове на най-ниските точки, в готовност е и системата за оповестяване. Община Габрово ще търси съдействие от Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите.

Валежите продължаваха без прекъсване и вчера над 45 часа. Високите води на деретата и река Янтра, която се вдигна с 2,50 м, нанесоха сериозни поражения на пътната инфраструктура. Има активизирани пет свлачища.