Властта се възхити на реакцията си при наводнението в Бисер

Архив Бургас

18-05-2012, 08:54

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Според Кристалина Георгиева рядко в света виждали премиер и президент да стоят при хората по време на криза

Вицепремиерът Цветан Цветанов използва дискусия за управление на кризи, за да похвали действията на властта при бедствието в харманлийското село Бисер, пише днес в. Сега.

"Ние бяхме там, за да усети обществото моралната подкрепа на държавата, не толкова за да координираме действията на спасителите, защото те действаха по план", заяви Цветанов. Оптимизмът му сподели и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. "Село Бисер записа България сред най-добрите практики в света за справяне с бедствията и авариите", заяви тя. Според нея реакцията на властта е била навременна и "човешки отговорна". "Рядко по света съм виждала премиер, президент и министри да стоят толкова близко до хората и толкова дълго, колкото има нужда", допълни тя. 

Оптимизмът им изглежда странен, като се има предвид, че за пукнатината в стената на язовир "Иваново", която се скъса, заля селото през февруари и отне 10 живота, се знае от 2007 г. Община Харманли е сигнализирала за повредата няколко пъти, последно година преди бедствието. Но вместо да се направи ремонт, 6 г. се водят преписки между властите в Харманли, областния управител на Хасково и военното министерство, за да се уточни чия е собствеността и съответно отговорността за язовира. През 3 от тези години управлява ГЕРБ. И до днес не е категорично изяснено чие е съоръжението.

Цветанов отчете като огромен успех и събраните средства за построяване на нови домове за пострадалите. "Първите десет нови къщи, които се строят с тези пари, ще бъдат предадени на най-нуждаещите се от Бисер на 27 юли", каза той. И обеща, че хората в селото ще живеят по-добре, отколкото преди наводнението.

Стартът на строежите на останалите 45 къщи обаче се бави точно заради ГЕРБ, тъй като партията още не е превела на БЧК обещаните 1 млн. лв. дарение. Без превода Общественият съвет към Червения кръст, който контролира разходването на средствата, пък не може да избере фирми строители. Освен "Балканстрой", която получи първите 10 къщи с най-ниска оферта, поне още 3 фирми отговаряха на условията. Идеята беше при превод от ГЕРБ те също да започнат да строят друга част от домовете. Преди време административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов обеща дарението да бъде преведено, след като се види, че нещо се прави в Бисер. Градежът на първите къщи започна още на 27 април, но превод продължава да няма. "Наистина вече се извършват строително-монтажни работи. Ще проверим каква е процедурата, не знам дали заради нашия превод се бави, но имаме готовност скоро да преведем парите", обеща пред "Сега" Паунов.

--------ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Валежите ще продължат и днес, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-значителни ще са в Централна и Югоизточна България, както и в планините. Вчера заради лошото време беше обявен червен код заради опасността р. Марица да прелее в района на Харманли, както и една степен по-ниска опасност - оранжев код, за районите край Първомай, Пловдив и Свиленград. Опасност от наводнения имаше и за р. Тунджа край Ямбол. Това отчете системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа, съобщиха от екоминистерството. За очаквана висока вълна в долното течение на Марица са били предупредени Турция и Гърция. До редакционното приключване на броя нямаше съобщения за нанесени щети, освен че 30 дка земеделска земя са били наводнени в резултат на поройните дъждове на 15 май в района на с. Краище, община Белица.