Светослав Малинов: Хванахме управляващите по бели гащи

Политика

17-05-2014, 14:27

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радан Кънев: Доказахме, че БСП са национални предатели!

Реформаторите призоваха БСП на публичен дебат

Автобусът на Реформаторите ще пътува към Северозапада утре

Реформаторите уличиха БСП в корупция, граничеща с държавна измяна

Реформаторите: Целта на Кремъл е пълни права върху българската енергетика

Екохепънинг на Реформаторския блок

Национална обиколка на супергрупата „Фондацията” в подкрепа на Реформаторския блок

Светослав Малинов: Не се справихме с бежанската вълна

Меглена Кунева и Светослав Малинов поведоха Реформаторския блок към европарламента

Светослав Малинов: Впечатлен съм от родовата памет на перущенци – докато тези хора ги има, ще има България

Малинов: Защо действате срещу интересите на българите?

Меглена Кунева: Вотът за мен ще изтегли цялата листа на РБ, винаги изпълнявам обещанията си

Светослав Малинов в екслузивно интервю за Bulgariautre и news.bg

Светослав Малинов е член на Европейския парламент от групата на ЕНП. През мандата си до момента той отстоява позицията на България в Европа, защитавайки интересите й по национални теми като незаконното застрояване на екообекти и по глобални проблеми като бежанската криза, чиято основна тежест понесе нашата страна.

В момента той е втори в листата на Реформаторския блок за предстоящите евроизбори на 25 май. През изминалата седмица десният съюз разкри задкулисните маневри на кабинета "Орешарски" при договарянето на "Южен поток", доказвайки чрез изнесените документи, че в този си вид той обслужва интересите на Русия и руския енергиен доставчик "Газпром". Разкритията им привлякоха вниманието дори на германските медии, а списание Spiegel написа статия за зависимостта на България от Руската федерация.

Със Светослав Малинов разговаряхме в рамките на екохепънинг на Реформаторския блок в столицата - екокултурно събитие, което събра хора от различни възрасти. Там евродепутатът се отчете за своята дейност в ЕП до момента и представи приоритетите си за следващия мандат.

Разкажете ни накратко за това събитие, заради което сме тук днес.

Събитието е организирано от хора, които са се ангажирали с много зелени каузи - тук е групата за защита на къмпинг "Корал". Общо взето това са хора, които искат да чуят своя глас на природозащитници в Европа и ние от Реформаторския блок, аз лично, поемаме да бъдем този глас. Най-после едно политическо събитие, където човек може да чуе музика; много малко политическо напрежение и много голямо удоволствие. И, най-вече, можеш да доведеш децата си спокойно, защото те се забавляват.

Утре започвате турне в българските градове?

Ами, ние сме в турне непрекъснато. И сега тръгваме, аз тръгвам за Стара Загора и Пловдив, Меглена тръгва за Кюстендил и Перник, ние въобще не сме спрели. Просто пътуваме през деня, за да бъдем привечер, в работно време, при хората.

Какви победи извоювахте в Европейския парламент за "Корал" и за останалите екопроекти?

За "Корал" не е извоювана победа, просто са уплашени лошите, както се казва, и се въздържат. Аз имам възможност да "осветявам" определени лоши практики и да създавам натиск върху хората, които имат лоши намерения. Победата трябва да се извоюва тук, на българска почва, със смяна на закони и с осъдителни присъди – това е истинската победа. Но аз поне мога да давам кураж на хората, които се борят, защото те са хора по места и често пъти са зависими, имам предвид, в слаба позиция спрямо властите, но се борят, и аз съм длъжен да им помагам. Аз така виждам и задачата си.

Като говорим за осветяване, преди да дойда тук, разбрах, че премиерът Орешарски е започнал да поомеква в предизборната си позиция за "Южен поток". Уплашихте ли го?

Аз ще го кажа по-директно: Ние ги хванахме по бели гащи. И още нещо: Това е не просто корупция, това е директно действие в услуга на чужда държава, срещу интересите на българските граждани. Държавата е Русия, частната фирма, за чиито интереси се действа, е "Газпром". "Газпром" всъщност означава Путин и Кремъл. Тоест, ние ги хванахме в много, много, много тежко деяние. То се нарича "държавна измяна" по Наказателния кодекс, но иначе се нарича "национално предателство". Така че, аз предлагам да довършим делото, не само да анулираме този вреден проект и за Европа, а и да видим кои са тези хора, които изпълняват чужди поръчки, поръчки на чужди държави. И да приключим тази тема.

Т.е., проектът "Южен поток" няма полезен вариант?

В настоящия момент не, това е мнение и на Реформаторския блок, и на Европейската комисия.

Как привлякохте списание Spiegel?

Никак. Просто с много силни факти. Приятно изненадани сме, но това, което в момента става, е, че българските социалисти са в проблем на европейските социалисти. Заради българските социалисти и тяхната корупция ще пострадат и европейските на изборите. Но нашата грижа не са европейските социалисти. Мен не ме е страх обаче от тях – истинската заплаха за България са българските социалисти.

Какво очаквате да се случи след европейския вот във вътрешнополитически план?

Успешен евровот за Реформаторсия блок, оформяне на ново мнозинство, което ще се види на евроизборите, предсрочни избори наесен, ново правителство, в което Реформаторският блок участва.

Един по-страничен въпрос: Отмина ли бежанската криза?

Може би нейният пик отмина, но проблемът с интеграцията на бежанците остава. Това е проблем, който ще стои десетилетия пред България и пред Европа и във втория си мандат аз ще направя всичко възможно законодателството за бежанците да се промени и да бъде по-справедливо към страни като България. Защото ние поемаме основна тежест, а имаме ограничен капацитет. И трябва тези неща, солидарността на Европа трябва да стане вече правна норма, а не просто едно добро чувство, което засега работи, но не се знае докога.

Какви други лични каузи планирате да продължите през следващия си мандат?

Категорично битката за отпадането на визите със САЩ и Канада, в отчета ми можете да видите, там е много хубаво написано, категорично битката за българската природа, промяна на регламентите за бежанците и всички усилия за включването на България в новия енергиен съюз (Европейски енергиен съюз, б.а.), което е новата най-голяма политика, може би най-голямата обща политика на Европа ще бъде тя.