Станишев ще трябва да се моли на ЕП "да го отпише"

Лидерът на БСП и ПЕС изглежда не е много наясно с правната страна на отказа си от европейското място и може да изпусне срока да го внесе пред ЦИК

23 юни е датата, до която всеки, решил да се откаже от мястото си в Европейския парламент, може да го направи чрез молба до българската Ценрална избирателна комисия (ЦИК).

"Оттам нататък, ако някой от избраните за членове на Европейския парламент реши да се откаже от мястото си, трябва да го направи пред ЕП, а не пред ЦИК". Това изясни на днешния брифинг на Централната избирателна на брифинг Камелия Нейкова, един от нейните говорители.

Съгласно приетия предизборно Изборен кодекс всеки член на новия Европарламент добива статус на такъв седмица преди първото заседание на институцията в обновения й състав. Тъй като първото заседание на ЕП ще се състои на 1 юли 2014 г., до 23 юни всички 17 нови евродепутати си остават избрани кандидати.

"Червеният" лидер Сергей Станишев обяви по-рано днес, че възнамерява да изчака последния възможен срок, за да се откаже от евродепутатското си място, както беше обявил още, щом се кандидатира за такъв (за разлика от Делян Пеевски, който още в изборната нощ отстъпи стола си на екоминистърката Искра Михайлова). Той обаче заяви, че този срок, "по всички европейски законодателства", е 1 юли, самата дата на пилотното европейско заседание.

Предвид това, че председателят на ПЕС изглежда не е дотам запознат с правната страна на отказа си от Европейския парламент, е възможно той, без да иска, да изпусне датата 23 юни, което до известна степен ще усложни намерението му.

По казуса "Пеевски" от ЦИК заявиха, че не са "пренареждали листи", а са отстъпили освободеното място на следващия в листата на скандално издигналата го ДПС. Решението за заличаване от списъка е постановено от комисията днес, на 30 май 2014 г., потвърдиха днес оттам.

До 23 юни всички кандидати за членове на ЕП, които към момента са част от 42-рото НС, си остават български народни представители. След това губят местата си.

Стана ясно, че е възможно ЦИК да внесе предложение за законодателни промени на Изборния кодекс. Това ще стане обаче след анализ на изборния процес, уточни Нейкова, като допълни, че няма "фиксиран срок", в който този анализ трябва да бъде изготвен.

Днес беше обявен и пълният списък на избраните след гражданския преференциален вот български евродепутати. Вижте тук как изглежда той преди официалния отказ на Станишев и след този на Пеевски.