АТАКА: Какви мерки предприема МВР и ДАНС за борба с ДДС измамите

Циганското население в кв. „Надежда“, гр. Сливен не си плаща за битови нужди

В днешния парламентарен контрол народният представител от АТАКА Николай Александров зададе въпрос към вицепремиера Йовчев относно борбата с ДДС измамите.

„Пред очите на цялата българска общественост, медии, държавни институции, а и пред десетките хиляди служители на МВР по улици, пазари, магазини, и особено в циганските махали, кипят в огромни мащаби действия, целящи извършване на ДДС измами”, категоричен бе националистът. Според него тези действия ощетяват държавния бюджет с милиони, дори може би милиард, лева годишно.

В тази връзка депутатът от АТАКА попита: „Какви мерки предприема МВР и ДАНС за борба с ДДС измамите, както и ползването на фиктивни фирми за източване на ДДС, притежавани от български граждани, продали или „заели” личните си данни на трети лица?

Вицепремиерът Йовчев заяви, че е направен анализ, който потвърждава, че противодействието на подобен вид нарушения, е неефективно, което според него се дължи на два основни проблема. „Първо - недостатъчна комуникация и взаимодействие между институциите и звената, натоварени да се борят с ДДС измамите, и на второ място организацията на работа в съответните институции не предполага достатъчна ефективност”, заяви министърът. По думите му за разрешаване на първия проблем и за реално противодействие на престъпността по линия на измамите с ДДС се прилага цялостен интегриран подход. Въпреки това продължава да се работи по проблемите и под ръководството на ВКП от 1 юли 2013 г. е изграден съвместен модел на работа между МВР, ДАНС и НАП.
Николай Александров репликира вицепремиера, че става въпрос за над 4 млрд. лв., а до момента са разкрити нарушения в размер само на 143 млн. лв.. От своя страна Цветлин Йовчев обеща на депутата от АТАКА Николай Александров, че ще донесе точни данни и ще бъдат изработени показатели, по които да се измерват тези нарушения.
Депутатът от АТАКА Димитър Димов зададе въпрос  в рамките на парламентарния контрол на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева относно използване и неплащане на водата за битови нужди от циганското население в кв. „Надежда“, гр. Сливен.

Димов отбеляза, че ВиК дружествата трупат загуби, заради остарялата мрежа, но това не е основната причина. Според АТАКА една от основните причини е неплащането на водата от циганското население и АТАКА иска тази практика на неплащане да бъде прекратена. Националистът припомни още, че българите първо заплащат своите задължения, а после ако им останат средства закупуват храна.

В циганския квартал „Надежда“, намиращ се в гр. Сливен, живеят над 20 000 души. Тези хора ежедневно използват огромни количества вода, без обаче тя да преминава през уреди за отчитане. От своя страна ВиК разпределя тези огромни загуби върху сметките на добросъвестните граждани, или иначе казано, на българите.  В тази връзка депутатът пита: „Какви мерки ще предприеме министерството за решаването на този отразяващ се на сметките на българските граждани проблем?“

Министър Терзиева отговори, че се полагат се усилия в насока намаляване на загубите, в т.ч. и в квартал „Надежда“. За целта в квартала е монтиран общ водомер, който отчита реално подаваната вода. Според министърът се монтират се  и индивидуални водомери, но има партиди, които нямат водомери.  Терзиева  заяви, че до края на 2014г.  ще се монтират на всички домакинства. Наложени се санкции, а срещу 469 потребители са заведени съдебни процедури.

Димитър Димов поясни, че общият водомер се монтира, не за да се отчита водата, а защото работниците  от ВиК не са допускани да влязат в циганския квартал и са гонени с брадви. Полицията също не се намесила, за да ги защити. В отговор на информацията, че са поставени 500  водомери, Димов подчерта, че в този квартал има около 20 000 цигани, които изразходват вода без да я заплащат.  Той припомни, че в сливенския квартал „Войнишко кладенче“ водата се спира, когато има неплатени задължения и хората носят вода от километри. Това обаче не се случва в циганския квартал „Надежда“. Димов заяви, че тази практика в квартала не се прекратява, защото БСП, ГЕРБ и ДПС разчитат на циганските гласове.

Депутатът от АТАКА Гален Монев зададе въпрос  на регионалния министър Десислава  Терзиева относно състоянието на пътя Тополовград – Стара Загора.
„На приемна в избирателния ми район - 29-ти МИР Хасково, многократно съм сигнализиран от гражданите на Тополовград за състоянието на пътя Тополовград – Стара Загора. Въпросният път от години не е ремонтиран, дупките са повече от асфалта, а превозвачите вече отказват да пътуват по тази линия, казват хората. По този път се движат не само автобуси за Стара Загора, а и за тецовете и рудниците“,  заяви Монев.

Заради задължителното шофиране на зиг-заг често на децата в училищните автобуси им прилошава. Най-високата скорост, която шосето позволява, е 20 километра в час. Затова и най-краткият път от Тополовград до Стара Загора се превръща в дълго пътуване. От Агенция "Пътна инфраструктура" знаят за проблемния участък, за който преди 5 години са били отделени 18 милиона лева, но заради некоректен изпълнител, ремонтът така и не е извършен, допълва още Монев.  В тази връзка е и въпросът: „Предвижда ли се ремонт на пътя Тополовград – Стара Загора и кога ще стане това?

Десислава Терзиева призна, че този пътен участък представлява проблем за района. Тя заяви, че  поради краткото време за изпълнение не е положен носещ асфалт и заради това възникват допълнителни проблеми. За превеждане в добро състояние на целия пътен участък, който е 40 км са нужни около 6 млн.лв.  Пътят Тополовград – Стара Загора е заложен в програмата на Агенция пътна инфраструктура за ремонт и рехабилитация на малките пътища. За тази година обаче средствата не са стигнали за този обект, но ако останат неизразходвани средства ще бъде ремонтиран. Министър Терзиева заяви, че за следващата година задължително пътният участък ще бъде сложен на едно от челните места в програмата за ремонт  и рехабилитация.

Гален Монев изрази недоволство, че тази година не са предвидени пари. „Разстоянието е 40 км и понякога трябват около 2 часа, за да се измине. Това е натоварващо и остава впечатлението, че това е единствения път изпаднал от инфраструктурата на страната“, заяви той.  Монев подчерта, че ще продължава да следи казуса и настоява да влезе приоритетно за рехабилитация следващата година. „Не бива да се забравят тези малки пътища, които са много важни за малките общини и за хората, които живеят там.“, допълни още той.