Очаквам бързи резултати за злоупотребите с избирателните права на гражданите

Няма да излизам извън конституционните си правомощия

„Най-важният резултат от тези избори е, че българският народ препотвърди по недвусмислен начин своята проевропейска ориентация. Всеки, който заложи на антиевропейското говорене, получи народната оценка. За пореден път българските граждани показаха, че националното разединение съществува само в представите на отделни политически лидери. Българският народ е единен по отношение на геополитическата ориентация на държавата, както и по отношение на ценностната система, към която принадлежим и на която Европейският съюз е символ. Българският народ каза „не" на евроскептицизма и на антиевропейската реторика. България е една от много малкото държави, която няма да изпрати антиевропейци като депутати в европейския парламент", казва президентът Росен Плевнелиев в изявление по повод приключилите избори за членове на Европейския парламент от Република България.

„Тезата, че европейските избори обикновено имат ниска избирателна активност и че гласуващите са по-малко и това е нормално, не ме удовлетворява. За съжаление, политическата обстановка в страната през последната година, както и качеството на дебата през последния месец се отразяват негативно върху избирателната активност. На този фон още по-неразбираема е позицията на мнозинството в Народното събрание и факта, че вече пет месеца те отказват да обсъдят моето предложение да бъде проведен референдум по отношение на избирателната система. За първи път сме свидетели на толкова масово използване на преференциалното гласуване. Това е доказателство, че българските граждани искат избирателната система да бъде с все по-засилен мажоритарен елемент. Този факт не трябва да бъде подминат или просто констатиран, а да стане основа на дългосрочна и трайна промяна на системата. Масовото използване на преференцията на изминалите избори е поредното ярко доказателство, че българският народ трябва да бъде попитан на референдум и да се произнесе дали да бъде засилен още повече мажоритарният елемент в бъдещи избори", посочва Плевнелиев.

„Най-притеснително за мен е това, че купуването на гласове, корпоративното гласуване и другите форми на контрол, който се осъществява върху свободната воля на българските граждани, продължават да бъдат темите, които съпътстват всеки един избор. Институциите са длъжни да покажат, че държавата може да се противопостави на тези грозни явления, които застрашават основите на демокрацията. Очаквам бързи и публични резултати по отношение на всички констатирани случаи на злоупотреба с избирателните права на гражданите. Трябва да бъде намерена форма отговорността за подобни деяния да се носи и от политическите субекти, а не само от конкретните извършители. Законодателните мерки, криминализирането на това престъпление и дори засилването на санкцията сами по себе си не дават очаквания резултат. Работещото, дългосрочно решение в тази посока, е да бъде повишена значително избирателната активност и така да се обезцени стойността на контролирания вот.

Проведените в неделя избори за Европейски парламент имат и своето вътрешнополитическо измерение. Всеки от участниците трябва да направи своя анализ на изборите, да оцени какво казаха българските граждани. Като президент спазвам стриктно Конституцията, затова не мога да коментирам как тези избори ще се отразят на правителството - това не е в правомощията на държавния глава. Парламентарно представените политически сили имат своята голяма отговорност. Съдбата на правителството се решава от Народното събрание и политическите партии в него, не от президента. През изминалата 2013 г. показах, че мога да нося своите конституционни отговорности и то в кризисна и непредвидима среда на масови протести. Ще продължа занапред да изпълнявам отговорно своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в неговите справедливи искания. В Президентството коалиции няма да се правят, формули „3-5-8" или каквито и да било други, няма да се спрягат. Нямам намерение да излизам извън конституционните си правомощия. Разговори - да, консултации - да, но посредничество и политическо брокерство от мен не очаквайте. Днес най-важно за държавата е да има стабилност и работещи институции. Винаги съм готов да работя и да участвам в намирането на решение. За съжаление, вече втора година в България сме свидетели на висока нестабилност, на комбинация от кризи и ниско доверие на гражданите към институциите. Аз апелирам към управляващите наистина много добре да си направят анализите какво им казаха избирателите в неделя. Защото днес зависи изцяло от управляващите дали България ще продължи да генерира кризи или ще се намери национално отговорно решение за повече стабилност и перспектива за устойчиво подобряване на политическата и икономическа среда в България", посочва президентът Плевнелиев.