Другарят сдава първото място! Изборният кодекс на Мая сработи

15/15: Спечелих 34 хил. гласа с искреност, непринуденост; с това, че съм млад

Това е Изборният кодекс на Мая, той сработи. Самата преференция сработи. Той даде надежда на хората, че не са безгласна буква. „Изплъзнах се" от неизбираемото иначе място. БСП не е на ръководството, тя е на всички членове, заяви в интервю за ВTV 15-ият в листата на Коалиция за България за евроизборите Момчил Неков, който с преференциален вот изпревари партийния лидер Сергей Станишев.

Младият социалист, наричан „техническа грешка" от ръководството (номерът му съвпада с номера на КБ в бюлетината), заяви, че е спечелил 34 хиляди гласа с „искреност, непринуденост, с това, че съм млад - явно им е харесал профилът, в който се представям".



По думите му, хората искат да видят човек като тях в политиката. Да си неизвестен не означава да си неизбираем. Има много известни и неизбираеми хора, категоричен е Неков.

„Ние сме в една листа, другарят Станишев заяви още преди кампанията, че ще даде първото си място. Ние имаме обща цел", заяви Неков.

Председателят на ПЕС все още не се е обаждал на Неков.

По „нумерологичния" въпрос (листата е утвърдена на 15 март т.г., Момчил Неков е 15-ти в нея и е издигнат от 15-тата организация на БСП в Дианабад), младият евродепутат коментира: „Не мога да кажа, че съм фаталист, но вярвам в съдбовните знаци. Може да има късмет, но няма случайност".

Заминаването му в Брюксел ще отложи завършването на неговата докторантура. Рецензент на докторантската му теза е доц. д-р Мария Пиргова. При очакваното отказване на Сергей Станишев, нейната дъщеря Достена Лаверн трябваше да влезе в ЕП. След пренареждането тя бе изместена от Момчил Неков.