Конституционен съд в Турция обяви забраната на YouTube за нарушаване свободата на словото

Турският Конституционен съд нареди отмяната на блокирането на достъпа до YouTube, наложена от правителството в Анкара преди два месеца.Според съда това решение нарушава свободата на словото, пише EkipNews.bg.

Турските власти блокираха на 27 март достъпа до платформата за обмен на видеа поради съображения от "национална сигурност" след разпространението на пиратски запис от конфиденциална среща на високопоставени турски представители във връзка с войната в Сирия.
Решението на най-висшата съдебна инстанция в страната трябва да бъде изпълнено от телекомуникационния регулатор, който задейства забраната. Сезирани от интернет потребители, редица турски съдилища вече счетоха, че забраната на YueTube противоречи на свободата на словото, но правителството отказа да промени решението си, което така или иначе беше заобикаляно от потребителите.
Конституционният съд вече нареди в началото на април на правителството на Реджеп Тайип Ердоган да отмени еквивалентна забрана за достъп до Twitter, две седмици след влизането