Спират Facebook и YouTube в Турция

Това щяло да се случи след общинските избори в страната на 30 март

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който бе замесен в голям политически и финансов скандал, заплаши в интервю, излъчено в четвъртък вечерта, че ще забрани социалната мрежа Facebook и платформата за видеосподеляне YouTube в Турция. Това щяло да се случи след общинските избори в страната на 30 март.

Наскоро в Турция бе приет закон, който според мнозина наблюдатели налага сериозна цензура в интернет.

След обвиненията от декември на десетки близки до режима, заподозрени в корупция, опозицията иска оставката на Ердоган. Телефонни разговори, които го поставят директно в основата на корупционните афери, се споделят в интернет. В разговорите, чиято автентичност не е окончателно установена, турският премиер иска от сина си да прикрие големи суми пари или оценява комисионно плащане от промишлена компания като недостатъчно.

В сряда Ердоган отново бе възмутен, че неговите телефонни разговори са били подслушвани, говорейки за "неморален монтаж" и обвини съперниците си в заговор за сваляне на неговото правителство.

В разгара на предизборната кампания в сряда Ердоган обеща да напусне политиката, ако партията му не спечели местните избори на 30 март, които ще имат цената на тест за режима му.