Дело за търговия с цигански вот започна в Бургас

Двама мъже от квартал "Победа" предали списък със 120 имена и ЕГН-та на репортер по прикритие

В Бургас започна дело за изборна търговия. Миналата година Михаил Хасърджиев и Жеко Шишков са задържани в деня на предсрочните парламентарни избори, когато предавали списък със 120 имена и ЕГН-та на репортер на националната телевизия с обещание да осигурят гласове.

И двамата обвиняеми се явиха в съда. Те твърдяха, че никога не са обещавали, че ще осигурят гласоподаватели за несъществуващата партия „Демократична алтернатива за национално обединение". Открият у тях списък пък бил на социално слаби лица, на които е помагал Жеко Шишков.

Прокуратурата обвинява двамата мъже, че са заблудили репортера с цел имотна облага. Те са го измамили, че са уговорили избиратели, които ще гласуват за посочената от него партия за сумата от 6 хиляди лева. Защитата поиска съдът да не дава ход на делото и то да бъде върнато в прокуратурата. Съдът не прие тези аргументи.

Експертизата по делото е установила категорично, че обвиняемите жители на бургаския квартал „Победа" са целели да осигурят избиратели по списък.

Следващото заседание ще бъде на 26 юни. То ще продължи с разпит на свидетели.