Търговия с цигански гласове въртят в пловдивско село

Архив Бургас

29-07-2012, 12:36

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Коленцова, ПловдивУтре.бг

Всичко от Автора

Местните твърдят, че БСП е издала заповед на своите да не гласуват на референдума

Усилена търговия на гласове въртят в циганската махала на близкото до Пловдив село Ягодово, където днес се провежда референдум дали то да стане част от областния център или да си остане в община Родопи, предават колегите от ПловдивУтре.бг по данни на селския кмет.

Срещу 20 лева ромите трябвало да гласуват Ягодово да мине към Пловдив. Работя с полицаите от 5-то полцейско управление в Пловдив. Кметът отказа да каже кой търгува с циганските гласове. Подробности ще дам след края на референдума тази вечер, съобщи Николай Гарджев.

Малко над 100 ягодовци са гласували до 10.30 часа, каза председателят на една от трите изборни секции Асен Стоянов. 

Видимо пред секциите няма напрежение, предаде репортер на ПловдивУтре. Местни хора обаче твърдят, че БСП е издала устна заповед на своя електорат да не гласуват.

Минимум 1364 жители на Ягодово трябва да подадат своя вот, за да бъде зачетен днешният референдум. 50% плюс един гласували "за" ще изпратят селото от община "Родопи" към Пловдив. Или 683 гласа "за" са достатъчни Ягодово да се превърне в квартал на града.

Слави Василев от Инициативния комитет за отделяне на селото прогнозира, че ако повече ягодовци излязат до урните, селото ще стане част от Пловдив. По думите му обаче има доста хора, които работят затова Ягодово да не се отделя от Родопи.

На хората им е внушено, че ако се отделим, циганите от Столипиново ще се настанят тук, ще построят кучкарник и ще скочат данъците. Василев припомни, че искали референума да бъде през есента, а не в разгара на лятото. Младите са на почивка, а възрастните няма да излязат да гласуват, заради жегите, коментира Слави Василев.