Гълъби и курбан за здравето на българските лекари (СНИМКИ)

Медиците искат незабавни стъпки за корекция на бюджета в здравеопазването

Районната колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив отбеляза празника Спасовден с два осветени курбана в църквата Свети Спас на Бунарджика след празничната литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство пловдивски митрополит Николай.

Единият курбан бе за здравето на лекарите от Пловдив и областта, а вторият – за здравето на всички български лекари и медици в България и чужбина.

Председателят на колегията в Пловдив д-р Георги Кръстев угаси и горящия 40 дни от Великден насам Благодатен огън, донесен от Йерусалим. Той напомни, че още на 22 април е занесъл огъня от Лекарския дом в Пловдив до Националната здравна каса и до Българския лекарски съюз в София. Шефката на Касата Румяна Тодорова и д-р Ленков, секретар на БЛС, са го уверили, че съхраняват огъня до Спасовден.

На 23 май пък огънят е даден и на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева при посещението й в Пловдив с молбата да го пренесе до Комисията по бюджет и финанси и Здравната комисия в парламента с настояване за незабавни стъпки за корекция на бюджета в здравеопазването.

След това д-р Георги Кръстев и хирургът уролог Асен Панчев пуснаха два бели гълъба, каквато е традицията на Спасовден, от Лекарския дом.

Ритуалът съвпадна с днешния протест на лекарите от Спешна помощ в София, които заявиха колективна оставка.

По този повод  д-р Кръстев напомни многократно декларираната позиция на РК на БЛС – Пловдив за незабавно изготвяне на правилник за дейността на Спешната помощ.