Лекари погребаха българското здравеопазване (ВИДЕО)

Протестираха срещу системата, ще искат оставки

20-тина лекари и медицински работници от ДКЦ 1 в Пловдив, начело в д-р Георги Кръстев, излязоха на протест в 12.30 часа. Недоволството продължи около 30 минути. Всички медици бяха закичени с лентичка с българското и европейско знаме. Това бе в знак на подкрепа на колегите им в Деня на протест на европейските лекари. В Пловдив и областта са раздадени 8000 символа и 1500 балона в цветовете на българското знаме.

В знак на протест пред сградата на ДКЦ 1 беше поставен отворен ковчег, който олицетворява българското здравеопазване. На метри срещу него пък бе позициониран джип, който „издърпа” с теглич ковчега.

Сред лекари и медицински лица бяха и 1-годишният Борко и фронтменът на група „Ренегат” Константин Кацаров. Те бяха част от групата на Асоциация Муковисцидоза България, която подкрепи протеста. Доброволци и приятели на кампанията "Муковисцидоза- да добави живот" бяха с маски на уста и с два вида лентички "Да се ядосаме" и на БЛС – с трикольора и знамето на ЕС.

Лекарите настояват за осигуряване на средства за качествено здравеопазване, включително и за спешни случаи на пациенти, които не са здравноосигурени. Искат прекратяване на корупцията и на репресиите върху тях, както и достойно заплащане и условия на труд.

Ако бюджетът на Националната здравноосигурителна каса не се актуализира до 30 май, медиците ще организират национален протест. На него ще поискат и оставките на здравния министър и ръководството на НЗОК.

В края на днешния протест медиците пуснаха в небето балони в цветовете на българското знаме и пожелаха положителна промяна, здраве и късмет.

Вижте кадри от днешния протест на лекарите от ДКЦ 1 - Пловдив ТУК!