УЕФА дава 1 млн. за стадионите на ЕВРО 2015

Сега е времето да се действа, защото както 1 година е много, така може да се окаже и недостатъчна, за да се направи необходимото

УЕФА ще помогне с един милион евро за организацията на Евро 2015 за юноши до 17 години, което ще се проведе в България. Останалите средства трябва да дойдат от държавни и общински бюджети. От Пловдив вече обявиха, че са предвидени над 1,45 милиона лева за реконструкция на стадиони и организация, пише в. "Труд". Не само за мачове, а и за бази на отборите.

Общият бюджет на първенството няма да надхвърли 3 милиона евро. 

Откриването ще се състои на  6 май, като финалът е на 22 май - в Пловдив, както и всички мачове след 1/4-финалите. Турнирът ще проведе с участието на 16 отбора.

В началото първенството ще има два центъра - Център "А" - Пловдив, и Център "Б" - Бургас. Отборите ще бъдат разделени на 4 групи по 4, като първите два от всяка група се класират за четвъртфиналите.

Осем отбора от две групи ще са базирани в Пловдив, другите 8 - в Бургас. На финала със сигурност ще присъства Мишел Платини, шефът на УЕФА.

Идеята е мачът за титлата да се играе на новия стадион "Христо Ботев", който се строи в момента и се планира да е завършен около март 2015-а.

Дотук добре, но още преди около месец Burgasutre писа за възможностите и Бургас да оправи стадионите си, именно с "европейските средства" които УЕФА ще отпусне и с пари от Министерството на спорта, предвидени за този форум. До началото на първенството остава година, а в Пловдив вече имат план, за кое колко точно пари трябват. И в Бургас се работи по това, но все още няма нищо черно на бяло. За кои стадиони ще са необходими средствата? Колко точно ще трябват? Кои бази ще се ползват от 8-те отбора, които ще играят двубите си в региона? И още ред въпроси.

От Пловдив, отфициално обявиха за кое колко трябва. И управниците в Бургас, от които зависи това е време да направят същото. И то час по-скоро, защото после може да се окаже, че парите са свършили или са предназначени за друго. Или да чуем за пореден път приказката: "Който изпревари, той ще натовари"! 

Едно е много ясно, ЕВРО 2015 ще мине и ще замине. Ще останат обаче подобренията по стадионите, инфраструктурата и ред други неща, които след това ще се ползват от многобройните привърженици на играта с кръглата топка. Ще има и повече терени, на които да провеждат своите занимания и децата, и по-големите футболисти. Сега е времето да се действа, защото както 1 година е много, така може да се окаже и крайно недостатъчна, за да се направи необходимото. Защото после пак ще си говорим за пропуснати възможности и как сме могли да направим повече за футбола в и около Бургас...

Но пак сме закъснели или някой ни е изпреварил. Типично по български /бургаски/.