И Бургас ще поиска пари за стадионите от БФС

Комисията от експерти вече е направила подробен доклад за стадион Черноморец

Експертна комисия от Община Бургас се е заела да проучи точното състояние на стадионите в Бургас и региона, които ще се използват като бази за тренировки на отборите на ЕВРО 2015. Вече усилено се работи по стадионите в Несебър и Созопол. За съжаление на Лазур подготвителните работи ще започнат, едва след като от Ботев възстановят щетите нанесени в мача за Купата на България от феновете на „канарчетата“. Стадионът обаче трябва да бъде подготвен за мачовете от Лига Европа, които започват през юли.

Комисията от експерти, които ще оценяват необходимите подобрения на стадионите вече е направила подробен доклад за стадион Черноморец. Там и с парите отпуснати за ДЮШ на Черноморец от Община Бургас, вече текат ремонтни дейности. Целта е терените, съблекалните и сервизните помещения на стадиона да бъдат приведени в нормален вид за провеждане на тренировки. Централния терен на стадиона се използва за провеждането на футболни срещи на юношеските формации, но с много резерви за нормално протичане на футболни срещи. Стадиона няма трибуни, съблекалните са меко казано, неподходящи, а руините наоколо създават впечатление като след бомбардировка. Но за бг условията, явно това е нещо нормално.

Подобно е положението на още доста места в региона, където преди около десетина години терените и съблекалните бяха за пример, а отбори като Левски и ЦСКА с удоволствие тренираха на стадиони около Бургас, преди официалните си срещи с Нефтохимик и Черноморец.

Проверката на стадионите се предвижда да завърши в кратки срокове и по примера на Пловдив и Бургас да поиска от държавата и БФС част от средствата, които УЕФА привежда за първенството. В крайна сметка тези около 1 млн евро са точно за това, ако и Министерството на спорта помогне, то наистина би могло да се очаква и в Бургас да има много добри стадиони за тренировки и официални срещи от различни нива на футбола.

Към момента обаче една от най-големите области в България разполага само с три стадиона, които покриват почти напълно изискванията за провеждане на футболни двубои – Лазур, Несебър и Арена Созопол, която все още се доизгражда. Стадионът в Поморие също е добър вариант, но проблемът е в изкуствената тревна настилка, която е отлична за подготовка през зимните месеци, но не се предпочита през останалите сезони от годината.