24 години затвор за син, жестоко убил майка си

Потвърдиха присъдата. Смъртта на жената настъпила при мъчителни болки и страдания от нанесените удари

Апелативният съд в Пловдив потвърди вчера присъдата на Диян Петров от Сопот, който получи 24 години затвор на първа инстанция за убийството на собствената си майка Иванка Нешева. Възрастната жена била инвалид и ходела само с помощта на проходилка. Тя била зверски пребита в дома си на 8 октомври 2013г. от сина си. Петров бил алкохолик, който под влияние на чашката, ставал изключително агресивен.

Пред Апелативния съд защитата на подсъдимия поиска наказанието му да бъде редуцирано в по-леко „лишаване от свобода”, като твърдеше, че доказателствата по делото не са достатъчно добре преценени. Окръжният съд пък не бил отчел, че подсъдимият е млад човек и се е грижел за майка си. Това било опровергано от свидетелски показания на съседи, които заявили, че когато Диян бил пиян, налитал да ги бие и тях. Пак според съседите синът не се грижел добре за болната си майка.

На 08.10.2013 г. около 14 часа пострадалата Иванка Нешева се придвижвала в коридора на апартамента си с помощта на проходилката, която ползвала поради затрудненото си движение. Загубила опора и паднала. Поради невъзможността си да се справи сама, тя започнала да вика за помощ. Виковете й били чути. Отзовали се две съседки, които я вдигнали и я занесли до легло в една от стаите. Жените забелязали, че в стаята е много разхвърляно и имало разсипана храна по земята и върху табуретката. Към 18 часа Диян се прибрал в апартамента и още с влизането започнал да блъска вратите след себе си. Разкрещял се на майка си, упреквал я, че е разляла вода и започнал да я бие по главата. Въпреки молбите на възрастната жена, подсъдимият я смлял от бой, като през цялото време й крещял.

„Смъртта на жената настъпила при мъчителни болки и страдания от нанесените удари, след които макар и в съзнание, тя не била в състояние да извършва, каквито и да било действия или да вика за помощ”, се казва в мотивите на апелативния съд.

Диян Петров може да обжалва присъдата си от 24 години затвор пред ВКС.