Цветко, убил майка си, отива в лудницата

Крими

19-12-2013, 15:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Десетина гардове мъкнат неадекватния мъж в съда

Пловдивският окръжен съд настани за изследване в психиатрично заведение –– „Център за психично здраве” гр. Пловдив за срок от 30 дни 42 – годишния Цветко Цветков. Обвиняемият бе охраняван строго при довеждането му днес в съда, като в продължение на повече от 10 минути отказваше да излезе от буса на Съдебна охрана. В крайна сметка се наложи десетина униформени буквално да го влачат и насила да го въведат в 106-та зала на Окръжен съд – Пловдив.

42-годишният мъж бе видимо неадекватен и бе отпуснал своите 140 килограма изцяло върху носещите го униформени. Днес стана ясно, че през двата дни, прекарани в ареста, той не се е чувствал добре, като се е наложило дори да му бият успокоителна инжекция, за да не буйства. Вероятно и днес в съда Цветко бе под въздействието на силни медикаменти, на което се дължи и неадекватното му състояние.

Той е привлечен като обвиняем за това, че в нощта на 15 срещу 16 декември 2013 година в Пловдив умишлено е умъртвил майка си Милка А. - престъпление по чл. 116, ал.1 т.3 от НК.

В хода на разследването било установено, че Цветков е лекуван многократно амбулаторно и стационарно в Център за психично здраве с диагноза параноидна шизофрения. Поради този факт прокуратурата поиска от съда да настани Цветков за изследване за срок от 30 дни, за да може експертите да дадат заключение дали той е разбирал свойството и деянието на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, дали може да участва в наказателния процес и да дава достоверни обяснения. Съдът уважи искането на прокуратурата, като прецени, че са налице законовите изисквания затова.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.