Опасно кръстовище взе 2 жертви за 4 дни

Крими

20-05-2014, 07:45

Автор:

Божидар Събев, Труд

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нелепо!Лекар от Дупница загина при катастрофа край Карнобат

Адска катастрофа на Герджика (ГАЛЕРИЯ)

Легенда на борбата загина в катастрофа

32-годишен в "Рокфелер" след катастрофа

Собственикът на "Бони" загина в катастрофа

"Мерцедес" не спря на червено, катастрофира в "Ауди"

Зверска катастрофа! Младеж се заби челно в дърво и загина

Шофьорът, причинил кървавата катастрофа край Петолъчката, с положителна проба за алкохол

Дарил Хана едва не загина в катастрофа

51-годишен мъж от Добрич загина при катастрофа край Плевен

Бебе пострада в катастрофа на автомагистрала "Хемус"

Пълна мистерия около смъртта на четиримата младежи, загинали в Чая

Аутопсия ще докаже дали изхвърленото от морето тяло е на Валя

Баща отвлече 8-месечното си бебе

Събираме пари за децата на загинали полицаи и военни

Хасково настръхна срещу кръстовището убиец

Хасково е изправено на нокти заради опасно кръстовище, което само за четири дни взе две жертви. След смъртта на 57-годишна пътничка в такси и на 41-годишен мотоциклетист КАТ готви спешни предложения за промяна в регулирането на пресечката на бул. "Раковски" и ул. "Дунав".

"Това кръстовище е убиец. Почти всеки ден младежи се гонят с коли по бул. "Раковски" и рано или късно щеше да се случи нещо фатално. Какъв абсурд, да си хванеш такси за дома и вместо на празничната трапеза за Гергьовден да се озовеш в моргата", казаха през сълзи близки на загиналата на 6 май Павлина Сталева.
Именно след смъртта на жената напрежението ескалира. Павлина пътува с такси по бул. "Раковски" в посока от центъра към Димитровград. Когато жълтият автомобил прави ляв завой към ул. "Дунав", в него се врязва "Хонда", която се движи по булеварда в посока към центъра. Ударът е жесток. От него премазаното от дясната страна такси отхвръква в близката градинка.

В бюлетина си МВР съобщи, че вината за катастрофата е изцяло на таксиджията, който е отнел предимството на връхлетялата го "Хонда". Очевидка на сблъсъка, пожелала анонимност, обаче разказа, че оневиненият от полицията се е движел с изключително висока скорост. "Хондата изникна сякаш от нищото. Носеше се с бясна скорост, със сигурност над 100 км/ч. Май се гонеше с друга кола", твърди жената.

Павлина Сталева почина малко след като беше откарана в спешното отделение. Шофьор на таксито е Пламен Кочев, а зад волана на хондата е 22-годишният Кристиян Колев. След инцидента стана ясно, че бащата на Кристиян е полицаят Борислав Колев.

Катастрофата е зловеща и за нея говори целият град. Напрежението расте и защото само четири дни преди Павлина при подобни обстоятелства загина мотоциклетист. Тогава шофьорката на "Фиат Пунто" прави ляв завой към ул. "Дунав" и не пропуска мъжа, който се врязва с мотора си в колата. При този инцидент светофарът мига постоянно в жълто, но дори и да работи, левият завой, за който се изчаква насрещното движение, обикновено е възможен едва след угасването на зеленото.

Затова преди седмица таксиджиите се вдигнаха на протест. Не само в защита на колегата си Пламен Кочев, но и с искане за обезопасяване на кръстовището.
КАТ вече има предложения до община Хасково. "Те са в три точки и скоро ще ги връчим официално", заяви началникът на пътните полицаи инспектор Иван Расоков. Първото им предложение е левият завой на бул. "Раковски" да бъде регулиран с отделна секция на светофара. Другото е - от двете страни на кръстовището на булеварда да се поставят т. нар. легнали полицаи. Третото- да се монтират камери.

Таксиджиите обаче имат и други опасения - че разследването срещу колегата им няма да е обективно, защото бащата на другия участник в инцидента е полицай. Според тях Пламен е тръгнал да завива едва след като се е убедил, че наблизо няма кола. "Като няма камера - върви доказвай, че си минал на зелено или че е нямало опасна ситуация. Искат да изкарат, че Пламен е единственият виновен. Излиза, че да караш като бесен, но в своята лента, не е нарушение", твърдят шофьорите.

Съмнения за обективността на полицейското разследва изрази и прокурорката по делото Дарина Славова. "Имам пълно доверие у разследващия полицай. Но казусът е сложен от гледна точка на обществените настроения, коментарите в интернет, както и факта, че родител на единия от участниците в инцидента е полицейски служител. За да се гарантира, че няма да има "колегиално влияние" върху полицейското разследване, смятам за редно по случая да работи следовател", каза тя пред "Труд".

Решението за това трябва да вземе окръжният прокурор Розалин Тредафилов.