Евакуират 12 града по поречието на река Сава

Задействани са военнослужещи, полицаи и доброволци

Властите в Сърбия наредиха евакуацията на 12 града и други населени места във връзка с наводненията в региона, предаде РИА "Новости" позовавайки се на представител на полицията.

Ще бъдат евакуирани жителите на населени места по поречието на река Сава, включително град Обреновац, където са задействани военнослужещи, полицаи и доброволци в усилията за поддържане на работата на най-голямата в страната електростанция „Никола Тесла”, предаде bTV.

Днес в борбата с бедствието се включиха около 450 спасители от ЕС и руски хеликоптери Ка-32. Летателните машини, собственост на министерството на извънредните ситуации на Русия ще бъдат използвани и за издирване и спасяване на хора в зоната на наводнения, да провеждат разузнаване и да доставят товари на труднодостъпни места.

БЧК също се включи в акцията за подпомагане на бедстващите ни съседи. „Българският Червен кръст следи с тревога ситуацията в наводнените територии и изразява своята солидарност с действията на Сръбския Червен кръст и на Червения кръст на Босна и Херцеговина.

БЧК, съгласувано с правителството на Република България, предоставя от бедствения си резерв хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията, която ще замине за Белград всеки момент. Дарението съдържа артикули от първа необходимост: одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи и якета, гумени ботуши”, съобщават от организацията.

БЧК откри и банкова сметка за дарения:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913

Властите в Босна и Херцеговина обявиха вторник за ден на траур за загиналите в наводненията, съобщава РИА Новости.

„Трагедията е огромна, според оценките около 950 хиляди души са преместени от едно място на друго, а под заплаха се намира над половината от населението на Босна и Херцеговина”, заяви председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Векослав Беванда.

До момента е потвърдена смъртта на 17 души, вследствие на наводненията, всички в Република Сръбска. Това са хора на възраст от 52 до 91 години от населените места Добой, Модрича, Биелина, Власеница, Србац, Шамац, Доньи-Жабар.