Издирват изчезналите младежи с хеликоптер на гранична полиция

Хеликоптер на ГД „Гранична полиция“ се включи в издирването на тримата младежи, загубили се в природния резерват „Джендема“

Със заповед на главния секретар на МВР в издирването на трите момчета, изгубили се в природния резерват „Джендема“, се включи и екип на ГД „Гранична полиция“, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Заповедта е издадена в отговор на искане от страна на Българския червен кръст, който координира спасителната операция.

Като част от спасителните екипи, сформирани след получаване на сигнала за бедстващите младежи, е ангажиран хеликоптер, снабден с термовизионна камера. Машината ще подпомага работата на спасителите в хода на издирвателните работи.

Виктор, Христо и Веселин се изгубиха в Балкана в събота, на път за хижа "Рай".

"Поискахме помощ и от военните, тъй като още няма следа от трите момчета", съобщи в ранния следобед в понеделник кметът на Сопот Веселин Личев. Вертолетът е снабден с топлинна камера, която би трябвало да засече момчетата. От града на Вазов има осигурени планери с опитни пилоти, както и алпинисти, които издирват студентите. Частен парапланер, нает от бащата на едно от изчезналите момчета, също кръжи над Джендема, където се предполага, че са тримата. В акцията се включиха екипи от Пловдив, Сопот, Карлово, Калофер, Априлци и Троян.
В неделя към планината поеха спасители от София и едно момче от Стара Загора, което било приятел на изчезналия Виктор Димитров.

Студентът по "Стопанско управление" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" е син на един най-големите производители на хляб в Старозагорско - Николай Димитров. Бащата развива семеен бизнес. Във фирмата са заети както съпругата му, така и Виктор и сестра му. Семейството притежава и вериги представителни магазини за хлебарски изделия. Веднага след завършването на търговската гимназия "Княз Симеон Търновски" в Стара Загора Вики е започнал работа при баща си. През миналата година се записал във ВТУ и в момента е в първи курс. Веселин Иванов и Христо Иванов са негови колеги в университета. Веско живее с майка си във великотърновския кв. "Бузлуджа". Христо пък е роден в село Раданово, община Полски Тръмбеш, но почти не е живял там. Според кмета Йордан Йорданов, той и родителите му идвали рядко на гости при възрастния му дядо. От ВУЗ-а във Велико Търново пък нямаха информация как и кога момчетата са организирали пътуването до хижа "Рай". Приятелите им пък разказаха, че тримата не уведомили за пътешествието родителите си, които вчера скочиха срещу медии и спасители. Близките на изгубените студенти възроптаха и срещу мобилния оператор, че не можел да уточни местонахождението на децата им.

Момчетата пътували с една от колите си от Велико Търново до местността Паниците, където я оставили. Привечер в събота паднала мъгла и близките им и спасители смятат, че са се подслонили в пещера. Обадили се на хижаря в х. "Рай". След като му обяснили горе-долу къде се намират, той ги посъветвал да останат през нощта там, тъй като били далеч от хижата и нямало как да се доберат до нея в тъмното. Именно от х. "Рай" съобщили първи за изчезването на момчетата. Според друга информация обаче хижарят първо се опитал да ги упъти и чак 3 часа по-късно се обадил на спасителите, заради което операцията по издирването се забавила.

В неделя сутринта батерията на GSM-a на Вики дала признаци на живот и той звъннал на баща си и му казал, че са живи и здрави. След това телефонът се изключил и оттогава няма никаква вест от трите момчета. Според близки на семейство Димитрови, Николай още в неделя е тръгнал за Сопот и през целия ден, както и в понеделник, е бил със спасителите в Балкана.

Странното е, че според някои източници раниците на трите момчета са били намерени в колата в местността Паниците. Възможно е обаче те предвидливо да са взели със себе си поне храна и вода. Според ловци от региона на Калофер в Балкана по това време има и доста хищници - включително мечки, които са станали от зимен сън, затова местните се молят студентите да се намерят живи и здрави.