Издирването на тримата младежи в района на връх Ботев продължава

Сигналът за изчезването им беше получен в събота късно вечерта

Допълнителни сили ще се включат в издирването на изчезналите в района на връх Ботев младежи, съобщава БНР. Сигналът за изчезването им беше получен в събота късно вечерта. Три момчета на 20 години, две от Велико Търново и едно от Стара Загора се изгубиха в неделя в района на връх Ботев в Стара планина.

В полицията е постъпил сигнал от техен приятел. Те са му се обадили по телефона, че са в района на голям водопад. Момчетата са казали, че се движат по пътека, виждат хижа и след половин час ще са на нея. Но около 21.40 те са съобщили на служителите от Планинската спасителна служба, че не знаят къде се намират и е започнала акцията по издирването им, съобщава "Фокус".

Момчетата са напуснали пътеката, по която са се движили заради това, че е започнало да вали дъжд и им е станало студено. Последният разговор с тях е проведен тази сутрин около 08.00 часа, когато те са съобщили, че са добре и са пренощували в пещера. Оттогава няма връзка с младежите, тъй като мобилните им телефони са останали без батерии.

Пет отряда от 25 души от Планинската спасителна служба и доброволци от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци, претърсват огромен периметър в планината, за да намерят младежите. Валежите и мъглата не позволяват засега в издирването да се включи хеликоптер.

Пряка връзка с младежите няма от 8 ч. вчера сутринта, предполага се, че батериите на мобилните из телефони са изтощени.

Камен Якимов, дежурен в Планинската спасителна служба, съобщи за "Хоризонт" подробности за спасителната акция:
"Районът, който ще бъсе претърсван днес се намира източно от връх Ботев. Това не е малък район и поради тази причина ще се включат още планински спасители. Една група тръгна от София, има готовност да се включат колеги от Троянския и Априлския отряд на Планинската спасителна служба. Благоприятни са условията за работа, тъй като времето е спокойно, ясно и тихо и се надяваме на успех."

Надеждата е, че младежите не са в застрашаващо живота им състояние, каза Камен Якимов: " Условията, според мен, не предизвикват някаква тревога за това, че примерно няма да има вода. Те знам, че нямат храна, но в зависимост от това какви действия те са предприели, доколко са се движили, доколко са се изморили, доколко са съхранили сили, предполагам, че не се намират в някакво застрашаващо живота им състояние."

Радиусът, който трябва да се претърсва, е огромен, съобщават от Планинската спасителна служба. Времето е лошо – има мъгла и превалява, а теренът е изключително труден. Ако издирването се затрудни, днес ще се включат още 15 спасители от София и Троян.