Без работа ще останат 4000 учители, вместо обещаните нови 250 000 работни места от правителството

Асим Адемов: Забавянето на реформите в образованието е пагубно и страната ни бе остро разкритикувана от ЕК

Забавянето на реформите в образованието е пагубно и страната ни бе остро разкритикувана от Европейската комисия заради нехайството й към този толкова важен сектор. Това заяви кандидатът за евродепутат от ПП ГЕРБ Асим Адемов на среща с учители и училищни директори, проведена в Благоевград. В дискусията по проблемите на образованието участваха и другият кандидат за евродепутат на ПП ГЕРБ от Благоевград Андрей Новаков, областният координатор на партията и народен представител Даниела Савеклиева и общинският ръководител на ГЕРБ в Благоевград Йордан Андонов.

”По време на управлението на ГЕРБ започнаха да се изпълняват два изключително важни проекта, единият от тях е за целодневната организация на обучението. През октомври той приключва и средства за него не са предвидени. Така ще останат без работа около 4000 възпитатели и учители. Вместо обещаните нови 250 000 работни места, правителството ще създаде нови безработни”, коментира Асим Адемов. Той подчерта, че средствата от европрограмите, с които се санират училища, сега са застрашени да бъдат спрени, а това ще е пагубно за българското образование.

Андрей Новаков заяви, че сред приоритетите му е да се постигне облекчаване на процедурите по легализиране на дипломите от чужди учебни заведения у нас. Според него от изключителна важност е програмите на Европейския съюз в сектор „Образование” да останат отворени, защото само така българските училища ще придобият европейски облик. ”Един от изходи за преодоляване на проблема с реализацията на завършващите е дуалното образование, което дава възможност на фирмите да подбират своите кадри още в училище”, обясни Новаков.