В Търговище хванаха наркобос на трева и амфети (снимки)

34-годишният дилър ръководел канала си чрез схема от подставени лица

Полицаите от област Търговище са хванали 34-годишен наркодилър, който произвеждал, съхранявал и разпространявал марихуана и амфетамини на територията на две общини. Това информират от пресцентъра на МВР.

Дилърът е разкрит и хванат в рамките на специализирана операция в два дни - 14 и 15 май. В нея са участвали служители от областната дирекция и районните управления в общините Търговище и Попово. В хода ù са извършени процесуално-следствени действия в шест жилищни и стопански постройки в Попово и в село Марчино, уточняват от полицията.

Престъпникът е управлявал канала си чрез схема от подставени лица, затова наркосделките обикновено били осъществявани без негово лично участие.

Оказало се, че той е от Попово. В дома му там униформените намерили 85 таблетки амфетамин с щампа "звезда". Оттам са иззети още 13 ръчно изработени цигари и 190 грама сух канабис. Открита е и електронна везна.

При претърсването на имотите в поповското село Марчино, стопанисвани от мъжа или от негови съучастници, е открита действаща, специално пригодена и технически оборудвана стая за култивиране на марихуана, в която имало общо 22 саксии с наркотични растения.

Още шест растения марихуана, отглеждани в стайни условия, както и незаконно притежавана ловна карабина “ИЖ”, негова собственост, са иззети от друг от претърсените обекти. "Наркотичните растения са отглеждани професионално – използвани са технически приспособления, осигуряващи нужната за растежа им температура, светлина и влажност, както специални препарати и торове", обясняват от МВР.

След изтичане на 72-часовата мярка, на дилъра е наложена постоянна мярка за задържане. Заедно с него, за срок до 24 часа са били задържани и още четирима души. В досегашния хода на разследването той е направил пълни самопризнания по всички повдигнати му обвинения.

По случая е образувано досъдебно производство за производство, държане и разпространение на наркотични вещества. Освен това му е повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие.

Работата по разследването и документирането на цялостната престъпната дейност на 34-годишния мъж и съучастниците му продължава.